Campagne 'Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld'

Nieuws NPZ Utrecht stad en Zuidoost-Utrecht 15 maart 2023

Zorgverleners brengen nog onvoldoende de mogelijkheden van palliatieve behandeling onder de aandacht bij patiënten die ongeneeslijk ziek zijn. Goedgekozen woorden zijn daarbij van belang. PZNL heeft dat van 14 t/m 21 maart onder de aandacht gebracht met de campagne ‘Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld’.

"Een woord als 'uitbehandeld' blokkeert de toegang", zegt Saskia Teunissen, bestuurder van PZNL (Palliatieve Zorg Nederland) in een verklaring. De coöperatie wijst erop dat ‘uitbehandeld’ bij patiënten de associaties oproept met ‘opgegeven worden’ en dat zij geen zorg of hulp meer krijgen. Dat is een misvatting. "De mogelijkheden om de ziekte te genezen kunnen uitgeput zijn, maar de mens achter de ziekte is nooit uitbehandeld. Dat is hij pas als hij is overleden."

Veel palliatieve behandelingen zijn nog onvoldoende bekend. Zo hebben alle ziekenhuizen consultatieteams palliatieve zorg, met experts op gebied van palliatieve zorg. Artsen en verpleegkundigen kunnen een dergelijke team inschakelen als de behandeling of begeleiding complex is. Dit gebeurt in de praktijk slechts in één op de vier gevallen waar dat mogelijk zou zijn.

Op de afbeeldingen die bij de campagne horen, staan patiënten die zijn gefotografeerd door de internationaal bekende fotografe Dana Lixenberg. Huisarts en longkankerpatiënt Mirjam Willemsen (lees het interview uit 2019 in Medisch Contact) is één van de zes patiënten die de abricampagne een gezicht geven. Een documentaire over haar en haar patienten, Dying to live, is donderdag 16 maart uitgezonden op NPO2. Je kunt de film online nog steeds bekijken op 2doc: Dying to live.

Bron: Palliaweb

INTERESSANT