Sociale zorg.
Om samen eropuit te gaan.
Wanneer je niet meer beter wordt of toenemend kwetsbaar bent, heeft dit niet alleen gevolgen voor je lichaam. Het heeft ook invloed op de mensen om je heen, je woning of bijvoorbeeld je baan. Zo kunnen de rollen binnen een gezin veranderen, veranderen verantwoordelijkheden of moet je verhuizen. Binnen de palliatieve zorg (zorg in de laatste levensfase) is het belangrijk ook aandacht voor deze problemen te hebben. Vragen over deze problemen vallen onder de sociale dimensie.
Bij welke vragen kan sociale zorg helpen?
- Kan ik thuis blijven wonen?
- Blijf ik werken?
- Wie kan er thuis voor mij zorgen?
- Kan ik nog dingen ondernemen die ik leuk vind om te doen?
- Hoe onderhoud ik contact met naasten?
Welke zorgverleners zijn er voor mij?
- Maatschappelijk werk
- Huisarts
- Lotgenotengroepen
- Wijkteam
- Mantelzorgondersteuner
- Vrijwilligers
Palliatieve zorg begint meestal met een gesprek met je arts. Je kunt zelf om dit gesprek vragen, maar de arts kan er ook over beginnen.
Sociale zorg staat vaak niet op zichzelf. Als je somber bent over je toekomst, sluit je je eerder af voor de mensen om je heen. En als je heel veel pijn hebt, is het moeilijk om dingen te blijven ondernemen die je leuk vind om te doen. Palliatieve zorg zich richt zich op het verminderen of voorkomen van klachten en problemen tijdens je laatste levensfase. Er is aandacht voor lichamelijke klachten en voor psychische en sociale problemen. Lees hier meer over de betekenis van palliatieve zorg.
Meer informatie
Wil je meer informatie over psychische zorg of wat palliatieve zorg voor jou kan betekenen. Neem dan een kijkje op de website Overpalliatievezorg