Inspiratiebrochure zorgverleners
Toegevoegde waarde van ON2 voor zorgverleners
Het doorlopen van het ON2 hulptraject levert verschillende voordelen op voor zorgverleners.
- Betere kwaliteit van zorg kunnen aanbieden
- Naasten zijn ook partner in de zorg. Zij beschikken over informatie over de patiënt, die kan helpen om de zorg nog beter te laten aansluiten en mogelijke complicaties in het ziekte en zorgtraject te voorkomen.
- Aandacht voor de naaste zelf is deel van goede palliatieve zorg. Bovendien heeft de patiënt vaak meer rust als het met de naasten ook goed gaat.
- Ervaren van meer voldoening en waardering
- Fijne communicatie en samenwerking met naasten, hen zien en erkennen kan bijdragen aan tevredenheid van patiënten en naasten over de geleverde zorg. Ook kan het de wederzijdse waardering tussen zorgverlener en naasten doen toenemen. Dit kan veel voldoening geven. Nieuwe energie in je werk krijgen
- Goed contact met naasten, met hen samenwerken en hen ondersteunen kan een extra dimensie aan het werk geven en zorgen voor nieuwe energie.
- Opleveren van tijdswinst
- Zorg voor naasten zit vaak in kleine dingen: iemand vragen hoe het gaat, een hand op een schouder. Het kan leiden tot beter contact, waardoor misverstanden, klachten en irritaties voorkomen worden en er meer samenwerking ontstaat. Dit levert tijdswinst op.
De toenemende noodzaak van zorg voor en samenwerking met naasten
De noodzaak voor u als zorgverlener om goede zorg aan naasten en nabestaanden te bieden wordt duidelijk in de context van huidige en verwachte ontwikkelingen, die de druk op de naasten vergroot (bron: Rapport Trendanalyse Palliatieve Zorg)
Waarom het ON2 traject starten?
Zorg voor naasten en nabestaanden is een wezenlijk onderdeel van goede palliatieve zorg. Tegelijkertijd zal de toenemende vraag naar palliatieve zorgde komende jaren leiden tot een nog hogere werkdruk onder zorgverleners en de belasting van naasten verzwaren Goede zorg voor naasten en goede samenwerking tussen zorgverleners en naasten in de zorg voor de patiënt is daarom erg belangrijk.
- Toenemende vergrijzing
In Nederland is er sprake van toenemende vergrijzing. Er zijn telkens meer ouderen, die gemiddeld ook steeds langer leven. Hierdoor zal de vraag naar palliatieve zorg in de toekomst steeds meer groeien. - Langer thuis wonen
Ouderen wonen langer thuis. De overheid stimuleert deze ontwikkeling. Door de toename van de groep kwetsbare en vaak alleenstaande ouderen die thuis wonen, wordt er meer gevraagd van hun sociaal netwerk en mantelzorgers. De grenzen tussen formele en informele zorg vervagen. - Personeelstekort en toenemende werkdruk in de zorg
De vergrijzing en de daaraan gerelateerde toenemende vraag naar zorg, terwijl het aandeel werkende beroepsbevolking afneemt, leidt tot de hoge werkdruk in de zorg met als gevolg uitstroom en hoger ziekteverzuim. Hierdoor onstaan er personeelstekorten in de zorg. - Afname vrijwilligers
Naast het tekort aan personeel in de zorg zal ook het aantal vrijwilligers die beschikbaar zijn voor palliatieve zorg afnemen doordat er sprake is van een hoge arbeidsparticipatie, hogere pensioenleeftijd en een lage werkloosheid.