De Palliatieve Kit
Deze webpagina is in ontwikkeling en vanaf 1 maart 2025 gereed
De Palliatieve Kit is een oplossing die huisartsen en thuiszorgmedewerkers ondersteunt bij acute zorgsituaties in de laatste levensweken van patiënten thuis. Bekijk de animatie en lees de folder.
De Palliatieve Kit bevat essentiële hulpmiddelen en medicatie om snel en effectief te handelen bij complicaties zoals ernstige dyspneu, pijn, onrust of braken. De kit is speciaal ontwikkeld voor patiënten waarbij vooraf wordt ingeschat dat een plotselinge verslechtering kan optreden, met name wanneer reguliere zorg niet direct beschikbaar is, zoals in de avond, nacht of het weekend.
Indicaties voor gebruik van de palliatieve kit
-
De kit is een noodbox ter overbrugging tot reguliere zorg beschikbaar is.
-
Bij welke patiënten de Palliatieve Kit ingezet kan worden, is ter beoordeling van de eigen huisarts. Dit zal afhankelijk zijn van het ziektebeeld van de patiënt en het te verwachten beloop.
-
Uitgangspunt is een prognose van enkele weken tot het overlijden, waarbij vooraf wordt ingeschat dat een plotselinge verslechtering zou kunnen optreden, en wanneer reguliere zorg niet direct beschikbaar is, zoals in de avond, nacht of het weekend.
-
De huisarts zal gaan ervaren bij welke patiënten en op welk moment de inzet van de Palliatieve Kit een meerwaarde heeft.
-
De kit is niet bedoeld als voorraadkast voor alle patiënten in de terminale fase en ook niet bedoeld om continue palliatieve sedatie op te starten. De kit is wel bedoeld voor tijdelijke intermitterende sedatie.
Direct inzetbaar
De kit, verpakt in een kunststof box met een rood kruis, wordt verzegeld bij de patiënt thuis geplaatst en is klaar voor gebruik door de huisarts of thuiszorgmedewerkers wanneer nodig. Dit biedt rust en zekerheid aan patiënten en hun naasten, en bespaart zorgprofessionals kostbare tijd in spoedsituaties. Bekijk hier de inhoud van de kit.
PTO FTO Palliatieve Kit
Wij adviseren huisartsengroepen en apothekers om een PTO FTO bijeenkomst te organiseren over de Palliatieve Kit. Het onderwijsmateriaal staat op deze pagina. Onderdeel van het PTO FTO is het maken van lokale samenwerkingsafspraken over de inzet van de Palliatieve Kit. Maak in ieder geval afspraken over:
- Wijze van administratief afhandelen van de aanvraag voor een Palliatieve Kit (afhankelijk van het apotheek informatiesysteem).
- Wie na het overlijden van de patient zorgt voor retournering van de kit aan de apotheek.
Advies consultatieteams
Soms doen zich bij palliatieve patiënten situaties voor waarover je graag wilt overleggen met een deskundige. Dat kan een advies zijn over bijvoorbeeld pijn, dyspnoe, verwardheid of palliatieve sedatie. Kijk eerst in je eigen organisatie of er een in palliatieve zorg gespecialiseerde collega is waar je je vraag aan kunt stellen. Anders kun je contact opnemen met één van de vier consultatieteams (dit zijn de palliatieve teams van de ziekenhuizen) in onze regio.
Werkinstructies en documenten
Voor het aanvragen, gebruik en retounering van de kit zijn er werkinstructies beschikbaar voor huisartsen, thuiszorgmedewekers en apothekers. Zie ook het linker zijmenu. Hier leggen we het proces kort en stapsgewijs uit. Op de pagina documenten vind je de folder, animatie en andere materialen.
Meer informatie
Voor vragen of meer informatie kun je contact met ons opnemen via: netwerkpalliatievezorgzobrabant@stichtingkoh.nl. Wil je het protocol ontvangen? Stuur ons een e-mail.