Wegwijzer bij een wilsverklaring

Nieuws NPZ Utrecht stad en Zuidoost-Utrecht 23 april 2023

In een wilsverklaring kun je zaken regelen voor de situatie waarin jij zelf geen beslissingen meer kunt nemen. Wat wil je qua zorg en behandeling? En in het omgaan met de ziekte? Je kunt je wensen en verwachtingen opschrijven en bespreken met je naasten en je (huis)arts. Zo voorkom je misverstanden over de gewenste zorgverlening en het geeft rust als je weet dat de (huis)arts je wensen en grenzen kent.

Wat is een wilsverklaring?
Een wilsverklaring is een document waarin staat wat jouw wensen zijn rondom jouw behandeling of levenseinde. Deze verklaring wordt gebruikt als je zelf geen beslissingen meer kunt nemen. Als je in een coma ligt bijvoorbeeld of als je een zwaar ongeluk krijgt waardoor je niet meer kunt praten of op een andere manier overleggen met je arts. Als je een wilsverklaring hebt en aan anderen laat weten d√°t je die hebt dan weten zij wat jouw behandelwensen zijn.
 
 
Meestal gaat het in een wilsverklaring om:
  • Een behandelverbod. Daarmee geef je aan wat je niet wil. Denk aan niet reanimeren, geen sondevoeding of geen antibiotica. Een dokter is in principe verplicht dit behandelverbod op te volgen.
  • Een schriftelijk euthanasieverzoek. Daarmee geef je aan dat je euthanasie wilt. En in welke omstandigheden en waarom je dan euthanasie wilt. Een dokter is niet verplicht dit verzoek op te volgen.
  • Een volmacht waarmee je aanwijst wie je vertegenwoordiger is als je wilsonbekwaam bent geworden.
Bij het opstellen van een wilsverklaring is het volgende belangrijk:
  • Je hoeft niet te wachten met het opstellen van een wilsverklaring tot je (ernstig) ziek bent.
  • Je stelt de wilsverklaring zo veel mogelijk op in je eigen woorden.
  • Je wilsverklaring bespreek je altijd met je dokter.
  • Je past de wilsverklaring regelmatig aan bij veranderingen. En je bespreekt deze met je dokter. Hoe vaak je dit doet is afhankelijk van je situatie.
  • Bij een wilsverklaring over deze zaken is een notaris niet nodig: dat brengt onnodige kosten met zich mee, bij elke eventuele aanpassing opnieuw.
Wegwijzer Wilsverklaring
Beslissen over je zorg als je dat zelf niet meer kunt. Hoe zorg je dat jouw naasten en de dokter weten welke zorg het beste bij jou past? Hoe pak je dat aan? De Wegwijzer Wilsverklaring kan je op weg helpen om te bekijken, te bedenken en te bepalen wat je wil, hoe je dat aanpakt en wie je daarover op de hoogte wilt stellen.
 
INTERESSANT