Veelgestelde vragen over corona en dementie op Dementie.nl

Nieuws NPZ Utrecht stad en Zuidoost-Utrecht 23 juni 2021

Door het coronavirus hebben veel mensen vragen over de situatie van henzelf of hun naaste met dementie. Dementie.nl, het platform van Alzheimer Nederland, verzamelde een aantal veelgestelde vragen. Klinisch geriater Arend Arends geeft antwoord. Hij is voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Klinisch Geriaters. De komende weken wordt de lijst met veelgestelde vragen aangevuld in overleg met Arend Arends, zorgorganisaties en brancheverenigingen.

Klopt het dat mensen met dementie niet naar de Intensive Care mogen met coronaklachten? Waarom is dat?

Alle mensen met dementie worden geholpen met de zorg die voor hen noodzakelijk is. Helaas kan ziekte als gevolg van het coronavirus erge gevolgen hebben. De behandeling bij een ernstig beloop is langdurig en intensief en zal plaatsvinden op de Intensive Care (IC). Op de IC wordt een patiënt wekenlang in slaap gebracht en beademd op de buik. Zo’n zware behandeling is alleen zinvol als de verwachting is dat iemand erna kan herstellen. Daarom wordt er door de behandelend arts bij elke individuele patiënt, gekeken of een intensieve behandeling wenselijk is. Dit doet de arts in samenspraak met de patiënt en/of de familie. Wordt er afgezien van behandeling op de IC? Dan zijn er mogelijkheden om patiënten goede palliatieve zorg te bieden. Lees meer over de behandeling van het coronavirus op de IC op de website van IC Connect.

Mijn naaste met dementie woont in het verpleeghuis en ligt op sterven. Mag ik op bezoek?

Verpleeghuizen mogen in bepaalde situaties afwijken van het bezoekverbod. Mensen die op sterven liggen, mogen daardoor wel bezoek ontvangen. Het bezoek moet wel beperkt blijven en rekening houden met de adviezen van het RIVM. Zorgorganisaties mogen zelf bepalen hoe ze de uitzondering invullen. De meeste verpleeghuizen laten 1 bezoeker per dag toe. Lees meer over het bezoekverbod en de uitzonderingen op de website van Actiz.

Lees alle veelgestelde vragen over corona, dementie en gezondheid

INTERESSANT