Nieuws NPZ Utrecht stad en Zuidoost-Utrecht 12 augustus 2022

Uit het netwerk: Hospice Koriander

Wie maken er allemaal onderdeel uit van de Netwerken Palliatieve Zorg Utrecht stad en Zuidoost-Utrecht? We stellen de leden aan je voor. Dit keer praten we met Rianne van Leeuwen van Hospice Koriander.

Vertel eens iets over je werkplek?
“Hospice Koriander ligt in Bosch en Duin. We zijn een afdeling binnen Verpleeghuis De Wijngaard, met een eigen ingang. We hebben acht bedden. Sinds 2,5 jaar bestaan we volledig als hospice, daarvoor waren we half hospice en half reactivering, met vier bedden voor mensen die gingen sterven en vier voor mensen om op te knappen en weer naar huis te gaan. We wilden ons al langer volledig op het hospice-gedeelte richten, maar corona heeft het laatste zetje gegeven. De verpleeghuizen mochten een hele tijd geen bezoekers ontvangen, en mensen die in een hospice lagen wel. Omdat die behoefte heel groot was, hebben we besloten de overstap te maken.”

Hoe was het voor jou, die overgang?
“Heel prettig. Voorheen zat je eerst bij een cliënt die op sterven lag, en ging je daarna langs bij iemand die al bijna weer naar huis kon. Om beide groepen op één afdeling te hebben, vond ik wel ingewikkeld. Nu iedereen in hetzelfde schuitje zit, hoeft je als zorgverlener niet telkens te schakelen, maar kan je je echt volledig richten op het laatste stukje van het leven.”

Hoe vind jij je werk?
“Hospicezorg is zo mooi. Ik werk hier nu 12 jaar, als kwaliteitsverpleegkundige – na een post hbo opleiding voor palliatieve zorg. Je komt zo dichtbij mensen, in die laatste levensfase valt alles weg wat er niet echt toe doet. Je komt tot de kern, óók met de familie. We proberen naar alle aspecten te kijken, want alles beïnvloedt elkaar: als er sociaal iets niet lekker loopt, heeft dat effect op de psyche en vaak zie je dan ook dat lichamelijke klachten opspelen.

Je hebt het over dingen die echt belangrijk zijn, kijkt welke wensen er nog zijn. Iemand wilde nog eens naar het strand, of nog even een laatste keer thuis zijn. Huisdieren komen langs. Laatst was er iemand die met de wensambulance naar een familiebijeenkomst ging om de sterfdag van de ouders te herdenken. Soms denk je: kan dat wel? En het dan toch voor elkaar krijgen, dat is fantastisch. Het voelt telkens weer zo bijzonder om dat laatste stukje van iemands leven mee te lopen.”

Wat is belangrijk bij hospicezorg?
“Met liefde en aandacht er zijn; voor cliënten én hun naasten. Als ze vragen hebben, verdrietig zijn, maar ook als er gelachen wordt. De tijd nemen om te luisteren, zodat mensen zich gehoord voelen en een thuis vinden hier. Door aandacht te hebben voor wat echt belangrijk is voor ze, ieder moment weer, en mee te bewegen in hun proces, kunnen ze nog een goede tijd hebben bij ons.”

Hoe onderscheidt Hospice Koriander zich?
“We zitten op een mooie, groene plek in Bosch en Duin. We zijn een christelijk hospice. Dat wil niet zeggen dat al onze cliënten gelovig zijn, maar het geeft ons wel onze identiteit. Als mensen dat willen is er aandacht voor levensvragen en betekenisgeving vanuit het christelijk geloof. We hebben een fijn, hecht team. Hospicezorg geven doet met iedereen wat; het kan pittig zijn, er zijn veel sterfgevallen en met sommige mensen krijg je echt een band in die korte tijd. Bij onze collega’s kunnen we als het nodig is onze emoties kwijt. Verder is er altijd, 24 uur per dag, verpleegkundige zorg, omdat we aan een verpleeghuis vastzitten. We hebben onze eigen artsen, dus de lijntjes zijn kort. En er is een brasserie, ook prettig.”

INTERESSANT