Transformatie palliatieve zorg in Midden-NL

Nieuws NPZ Utrecht stad en Zuidoost-Utrecht 09 juli 2024

Op 11 juni jl. is de snelle toets voor de transformatie palliatieve zorg, ingediend door huisartsenorganisatie Unicum, goedgekeurd! Dit betekent dat we aan de slag kunnen met een transformatieplan voor Midden-Nederland. De strekking van dat plan is om palliatieve zorg van een kwestie van geluk om te vormen naar een staat van vertrouwen.

Wat is IZA?
In het najaar van 2022 is het IZA ondertekend door partijen uit zorg, ondersteuning en welzijn. Samen werken deze partijen toe naar passende zorg en ondersteuning, samen met de patiënt, op de juiste plek en met de nadruk op gezondheid.

IZA bevat afspraken om de zorg goed, betaalbaar en toegankelijk te houden. Dat vraagt om samenwerking in de regio, met andere domeinen én met patiënten en burgers. Het vergt ook de nodige veranderingen, zoals een andere inzet van financiële middelen. Een groot deel van de activiteiten kan binnen de reguliere contractafspraken vormgegeven worden, maar bij sommige activiteiten of transformaties kan dat niet of niet snel genoeg. Dan kun je een transformatieplan indienen bij de zorgverzekeraar.

IZA transformatieplannen
Het traject van het transformatieplan doorloopt twee fasen. In de eerste fase gaat het om een voorstel voor een impactvolle transformatie waar een zogenaamde snelle toets op volgt. Als deze is goedgekeurd, kan een partij aan de slag met het uitwerken van een volledig transformatieplan om die vervolgens voor te leggen ter beoordeling. Het transformatieplan dat in de tweede fase positief is beoordeeld, is goedgekeurd en kan worden uitgevoerd.
 
Het IZA-plan palliatieve zorg in Midden-Nederland
Om de transformatieplannen te realiseren, is het van belang dat de zorg- en samenwerkingsafspraken tussen organisaties verankerd worden in het definitieve plan. UNICUM zal een programmamanager werven om het traject in goede banen te leiden. Mocht je interesse hebben in deze functie, neem dan contact op met Toosje Valkenburg voor meer informatie.
 
Het plan zal worden geschreven op basis van de vier kernelementen van het Kwaliteitskader palliatieve zorg:
 
  • Markering
  • Proactieve zorgplanning
  • Transmurale coördinatie en continuïteit van zorg
  • Ondersteuning bij complexe casuïstiek

Meer informatie: Mirjam Velting

Kernelementen-pz-transformatie-IZA.JPG
INTERESSANT