Situatie hospices en coronalocaties in Zuidoost-Utrecht en Utrecht stad - update 19/5/20

Nieuws NPZ Utrecht stad en Zuidoost-Utrecht 23 juni 2021

Een heel aantal hospices in het land heeft de deuren moeten sluiten vanwege coronabesmetting. In de regio's Utrecht stad en Zuidoost-Utrecht is dat gelukkig niet het geval. Wel zijn speciale maatregelen getroffen en nieuwe samenwerkingsverbanden gestart. Ook zijn er minder VPTZ-vrijwilligers beschikbaar.

Geen algemene opvanglocaties coronapatienten meer

In de stad Utrecht konden coronapatienten in alle fasen van de ziekte terecht in het Buurtzorgpension op Kanaleneiland. Per 26 mei is het Buurtzorgpension geen coronalocatie meer. Op dit moment worden al geen coronapatienten meer opgenomen. Dat geldt ook voor de opvang in Hotel Breukelen in de regio Noordwest-Utrecht: per 18 mei is de opvang van coronapatienten gestopt.

Twee hospices met coronapatienten: Demeter en De Wingerd

De hospices in onze regio die coronapatienten in de terminale fase opnemen, zijn hospice De Wingerd in Amerongen en hospice Demeter in De Bilt. Huisartsen, wijkverpleging, ziekenhuizen en andere hospices kunnen patienten in de terminale fase met een coronabesmetting dus verwijzen of overplaatsen naar één van deze locaties. Behalve reguliere opnames zijn er kamers voor patienten met een coronabesmetting in isolatieverpleging. Hierbij wordt aan alle veiligheidseisen voldaan.

Onderzoek bij hospices met coronapatiënten

Zowel nu als in de (nabije) toekomst is er behoefte aan hospicezorg voor patiënten met een coronabesmetting: 'het nieuwe normaal' betekent voor alle zorginstellingen dat er voorlopig regelmatig patiënten met corona zullen verblijven. Als academisch hospice verbindt Demeter een leeropdracht aan de nieuwe situatie: hoe kunnen we in de hospicezorg op een goede manier omgaan met het gegeven dat corona voorlopig bij ons blijft? Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het Expertisecentrum Palliatieve Zorg van het UMC Utrecht. Hospices die coronapatiënten opnemen, worden van harte uitgenodigd om hieraan deel te nemen. Mail voor meer informatie en aanmelding.

Gezocht: vrijwilligers

Omdat er door (angst voor besmetting met) het coronavirus minder vrijwilligers in de hospices beschikbaar zijn, worden mensen die dat zouden willen doen opgeroepen zich aan te melden. Vrijwilligers zijn onmisbaar in een hospice; de werkzaamheden variëren van hulp bij het bereiden van de maaltijden of het bijhouden van de tuin tot het ontvangen van gasten en hun naasten en het creëren van een huiselijke sfeer. Net als zorgverleners worden ook vrijwilligers op coronabesmetting getest. Mail voor meer informatie en aanmelding naar Demeter of naar De Wingerd.

Naasten kunnen op bezoek komen

Familieleden en naasten kunnen op bezoek komen in beide hospices. Bij de opname wordt samen met de cliënt besproken en vastgelegd welke bezoekregeling in hun situatie geldt en welke beschermende maatregelen voor het bezoek gelden.

Meer informatie en contact

Hospice De Wingerd, Amerongen

Jacomijn Wittenberg: JacomijnWittenberg@ZorggroepCharim.nl
0343 810130 / 06 22150036

Hospice Demeter, De Bilt

Bernard Vos: b.vos@hospicedemeter.nl
030 221 1355

Zie ook het artikel over Zorgcoordinatie COVID-19 in de regio: waar moet je zijn om een tijdelijk verblijf aan te vragen en voor wie zijn die plaatsen bedoeld?

INTERESSANT