PalliCare: als acute palliatieve zorg nodig is

Nieuws NPZ Utrecht stad en Zuidoost-Utrecht 31 augustus 2024
Wat is PalliCare?
Logo-PalliCare.pngPalliCare is de naam van een concept dat is bedacht in de Netwerken Palliatieve Zorg Utrecht stad en Zuidoost-Utrecht. Het gaat om gerichte, urgente en tijdelijke palliatieve zorg en/of ondersteuning: thuis of met kortdurend verblijf elders, vanuit een transmuraal netwerk van regionale zorgaanbieders via één centraal loket dat al bestaat: het ZorgCoordinatieCentrum Midden-Nederland. 
 
Als er thuis een acuut probleem is, kan dat worden gemeld bij dit loket. Daar zijn actuele gegevens bekend van alle organisaties in het netwerk die acute palliatieve zorg kunnen en willen verlenen, net als beschikbare opnameplaatsen. Het loket zoekt in overleg zo snel mogelijk een match, waarna de zorg direct in gang wordt gezet.
 
Thuis of met een kortdurende opname
Het kan thuis of bij een tijdelijke opname gaan om één of enkele noodzakelijke interventie(s) in één of meer van de vier domeinen van palliatieve zorg: lichamelijk, psychisch, sociaal en existentieel. Hierbij is altijd aandacht voor (het in gang zetten van) proactieve zorgplanning, voor afstemming met betrokkenen, voor continuiteit en zonodig voor deskundigheidsbevordering van de reguliere zorgverleners.
 
Wat is er al gedaan?
In het afgelopen jaar zijn er veel contacten gelegd. Ook is voor een experiment met transmurale bekostiging geopteerd, waarvoor zo’n 20 organisaties in de regio zich aanmeldden. Dit ging niet door, dus zijn de initiatiefnemers naar andere wegen gaan zoeken om een start mogelijk te maken. PalliCare wordt door de Septet-partners (netwerken palliatieve zorg Midden-Nederland en AWPZ) gedragen. Het subsidieprogramma van NPPZ-II is hier belegd. Op dit moment zijn er ook goede kansen voor een opstart in het programma van de IZA-transformatie palliatieve zorg in de provincie Utrecht.
 
Het vervolg
In september worden in beide bovengenoemde programma’s keuzes gemaakt en weten we waarschijnlijk of PalliCare er een plek in heeft. Binnen de Netwerken Utrecht stad en Zuidoost-Utrecht willen we graag de verbinding die nodig is voor een (door)start hernieuwen. We organiseren daarom op 30 september een bijeenkomst in Utrecht en nodigen alle hulpverleners en organisaties die hierin geïnteresseerd zijn uit. 
 
KOM JE OOK? Meld je dan aan bij Lydia Ketting of Margriet Wanders.

Save-the-date-30-sep-2024.jpg

INTERESSANT