OMAZ keukentafelgesprek in Utrecht

Nieuws NPZ Utrecht stad en Zuidoost-Utrecht 31 maart 2023

Op meerdere plekken in het land zijn keukentafelgesprekken van OMAZ geweest, ook in Utrecht. Vrouwen met een niet-westerse afkomst krijgen er voorlichting in de eigen taal over o.a. palliatieve zorg: wat is het en waar kun je het vinden?

In Utrecht was Lydia Ketting, kaderhuisarts palliatieve zorg en lid van de stuurgroep van het netwerk palliatieve zorg, afgelopen januari spreker bij de bijeenkomst. Na afloop ontvingen de deelnemers een OMAZ-certificaat. 

Wat is OMAZ?
Eenzaamheid, taalproblemen, onwetendheid: wie bekommert zich om migrantenouderen? De Turks-Nederlandse Fatos Ipek, die zag dat haar eigen vader in de zorg tegen extra problemen aanliep, heeft de stichting Oudere Migranten aan Zet (OMAZ) opgericht. ‘Ik kom niet alleen voor de huidige generatie oudere migranten op. Ik ben ook de oudere van de toekomst.’
 
Fatos Ipek kwam op driejarige leeftijd vanuit de Turkse stad Izmir naar Roosendaal en groeide op tussen twee culturen. Ze was het enige meisje in het gezin, maar net als haar broers mocht ze een opleiding volgen. Het werd Europese studies aan de Haagse Hogeschool. Daar heeft haar moeder voor gevochten, vertelt ze.
 
INTERESSANT