Hoe begeleid je een kind met een ernstig zieke ouder?

Nieuws NPZ Utrecht stad en Zuidoost-Utrecht 09 december 2021

Een gezin met jonge kinderen waarvan één ouder ongeneeslijk ziek is. Dit is een situatie waarin zorgverleners het gezin ondersteuning dienen te bieden. Het probleem is dat veel zorgverleners nog niet goed weten hoe ze goede begeleiding en ondersteuning kunnen bieden.

Er is onderzoek uitgevoerd door Nadia de Bruin, Clarissa Franciolus, Lisa Diekman, Noa de Heer, Anouk Nijhuis en Babette Zwijnenberg, om jou als zorgverlener goede en bruikbare informatie aan te bieden. Om dat te bereiken zijn zij in gesprek gegaan met verpleegkundigen, verzorgenden, een kindertherapeute, Palliatieve Zorg Nederland en een ervaringsdeskundige. Informatie en advies gelden voor alle palliatieve aandoeningen. Verder staan er verschillende onderwerpen beschreven waardoor jij als zorgverlener de kinderen goed kan ondersteunen en hoe je de ouders daarin kunt meenemen, èn is er een kaart met organisaties waarheen je zo nodig kunt verwijzen. Deze kaart vind je hier.

Inhoud
Rouwen

Je moet weten dat ieder mens op zijn/haar eigen manier rouwt, zo heeft de één behoefte aan praten en de ander trekt zich terug. De cultuur heeft ook invloed op de manier waarop iemand omgaat met verlies en rouw.  

Het is belangrijk dat je weet hoe je om moet gaan met mensen die rouwen. Scherpe pijnen en intens verdriet hebben niet meteen te maken met een depressie. In veel gevallen kan het bieden van een luisterend oor al helpen.  

Kinderen en rouwen

Bij kinderen kunnen psychische en emotionele problemen ontstaan, omdat het dynamisch geheel in het gezin verstoord wordt wanneer één ouder ernstig ziek is. In het gezin komen er naast de dagelijkse taken, extra taken bij. Daarnaast vallen toekomstplannen weg en hebben deze kinderen andere behoeften en verwachtingen in hun levensfase als leeftijdsgenoten. Wanneer een kind terugvalt in eerdere ontwikkelingsfasen of achterloopt op ontwikkelingstaken, is het belangrijk om actie te ondernemen.  

Kinderen uiten hun gevoelens spelenderwijs, door bezig te gaan met gebruikelijke bezigheden. Dit omdat zij geen woorden hebben voor wat zij voelen. Daarnaast kunnen kinderen neerslachtig worden en terugvallen in ontwikkeling. Wanneer een kind weer aanhankelijk wordt of in bed plast is dit geheel normaal en is het niet nodig om je direct zorgen te maken.

Lees verder op de website van de Moppies

INTERESSANT