Het leven gaat door, ook als je ongeneeslijk ziek bent

Nieuws NPZ Utrecht stad en Zuidoost-Utrecht 21 september 2023

Het leven gaat door, ook als je geconfronteerd wordt met een ongeneeslijke ziekte of kwetsbare gezondheid. Dat klinkt misschien raar, want als je te horen krijgt dat je niet meer beter wordt, staat de wereld stil. Het is een heftige mededeling die veel emoties kan oproepen: angst, verdriet, onzekerheid. Het is heel normaal dat je je zorgen maakt over de toekomst. Wat gaat er allemaal veranderen in je leven? En hoeveel tijd heb je nog?
Cover-Pal-voor-u-Het-leven-gaat-door.jpg

Een ongeneeslijke ziekte betekent niet meteen het einde van je leven. Dat kan nog weken, maanden en soms zelfs jaren duren. Maar het is wel het begin van een nieuwe levensfase, waarin van alles gaat verschuiven. In deze levensfase kan palliatieve zorg veel voor je doen. Daarover lees je meer in het nieuwe Pal voor u-magazine Het leven gaat door.
 
‘Dat iemand niet meer beter wordt, wil niet zeggen dat we als dokter niets meer kunnen doen’
Mirjam Willemsen is huisarts en heeft al jaren uitgezaaide longkanker. Hoewel de ziekte veel impact heeft, gaat haar leven en haar werk als huisarts gewoon door. 'Meedenken en uitleg geven zodat mensen bewuste keuzes kunnen maken en in regie blijven, vind ik een belangrijk stuk palliatieve zorg.'
 
Levenslessen van Diederik Gommers
'Gesprekken over de laatste levensfase zijn nooit af,' zegt de bekendste intensivist van Nederland. Hij deelt zijn belangrijkste inzichten, want in de praktijk blijkt dat grenzen verschuiven en je mening altijd kan veranderen. Ook die van hemzelf.
 
Wensen en grenzen van de behandeling aangeven
Een palliatieve behandeling is er op gericht om je je beter te laten voelen, zodat je minder last hebt van klachten. Hoe beter je weet wat je wensen en grenzen zijn, hoe beter je keuzes kunt maken bij de behandeling.
 
'Ik vind bonustijd een rotwoord'
Toen Tessa de diagnose baarmoederkanker kreeg, hing ze niet aan het leven. Inmiddels zit ze in de palliatieve fase en doet ze dat wel. Heel dubbel, vindt ze zelf: 'Wat nou bonustijd? Het merendeel van mijn toekomstdromen zal niet uitkomen.'
 
 
Over Pal voor u
Pal voor u Pal voor u is een uitgave van Zezz en geeft voorlichting over palliatieve zorg. De regionale netwerken palliatieve zorg zijn mede-initiatiefnemer van Pal voor u en verspreiden de uitgaven in de regio. Deze uitgave is mogelijk gemaakt door PZNL, ZonMw, VPTZ Nederland, Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg en Vereniging leven met dood.
INTERESSANT