Dialoog over de dood: doe je mee?

Nieuws NPZ Utrecht stad en Zuidoost-Utrecht 16 maart 2023

Op verschillende plekken in Utrecht kan je met stadsgenoten in gesprek over de dood. “Praten over een laatste levensfase gaat vooral over het leven.”

Volgens SIRE praat 1 op de 3 mensen nooit over de dood. Doodgaan wordt als een individuele ervaring gezien, terwijl het ook een sociaal gebeuren is. We praten er weinig over met elkaar. Toch helpt het om er samen bij stil te staan. Een gesprek met elkaar verbindt, verrijkt, geeft rust en helpt bij rouw. Daarnaast verbetert het de kwaliteit van ons leven.

Wezenlijk waardevol
“Praten over een laatste levensfase gaat vooral over het leven,” vertelt Joop Kools, dialoogbegeleider bij Utrecht in Dialoog en vrijwilliger bij Stadshospice Utrecht. “Het gaat vooral over wie je bent, wat voor jou het leven betekent, de moeite waard maakt, over wat anderen voor je betekenen.” De dialoog is daar een beproefd middel voor. Het nodigt uit om echt naar elkaar te luisteren en samen te onderzoeken wat voor jou en de ander wezenlijk waardevol is. Je inspireert anderen met jouw zienswijze en gaat ook rijker naar huis doordat je door de bril van anderen hebt mogen kijken.

Op vijf verschillende plaatsen in Utrecht kan je praten over dit thema. Iedereen is van harte welkom. Meedoen is gratis.

Bekijk de data en thema’s en schrijf je in.

Bron: Utrecht in Dialoog

INTERESSANT