Coördinator in de vrijwillige palliatieve terminale zorg: onderzoek

Nieuws NPZ Utrecht stad en Zuidoost-Utrecht 09 december 2021

Morele stress en veerkracht van coördinatoren in de vrijwillige palliatieve terminale zorg die zijn aangesloten bij de VPTZ -  Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Nederland

Toen Gaby Jacobs, hoogleraar humanistische geestelijke verzorging aan de Universiteit voor Humanistiek, mij benaderde om daar samen met haar onderzoek naar te doen, kon ik mij daar maar weinig bij voorstellen. Ik had tijdens mijn afstudeerstage als geestelijk verzorger in een hospice een halfjaar lang een kantoor gedeeld met een coördinator en ik zag haar toch vooral als iemand die nieuwe vrijwilligers wierf, dienstroosters opstelde en vervanging regelde voor zieke vrijwilligers. Belangrijk werk natuurlijk, cruciaal voor het functioneren van het hospice, maar moreel stresserend…? Dat kon ik mij niet indenken.

Nu, twee jaren van onderzoek later, weet ik dat ik mij niet sterker had kunnen vergissen. Achter het oppervlakkige beeld van een “brandjes blussende roostermaker” blijkt in de praktijk een zeer veelzijdige en moreel complexe functie schuil te gaan. 

Lees verder

Bron: website ZorgEthiek.nu

INTERESSANT