Borstkanker in 2060 - blog van een ervaringsdeskundige

Nieuws NPZ Utrecht stad en Zuidoost-Utrecht 23 juni 2021

“Maandelijks wordt de voortgang van mijn behandeling gecontroleerd. Daarvoor komt iemand met een draagbare scan aan huis."

In de jubileumeditie van blad B, het magazine van de Borstkankervereniging Nederland, staat een artikel over de toekomstblik van artsen op de borstkankerzorg. BorstkankerpatiĆ«nte Jannie heeft haar eigen toekomstblik. Hoe zou het zijn om in 2060 borstkanker te krijgen?

Behandeling op maat en chatten met de arts

"Bij de jaarlijkse total body scan is borstkanker bij mij geconstateerd. Er waren geen uitzaaiingen te zien. De volgende dag al wordt een persoonlijk profiel van mijn kanker opgesteld. Standaardbehandelingen zoals mijn moeder die vroeger kreeg bestaan al lang niet meer. Alles op maat. Daarbij krijg ik verschillende mogelijkheden voorgelegd door een arts die als mijn persoonlijke coach optreedt. Een psycholoog en een lotgenoot helpen me door het keuzetraject heen. Ze hebben daar allerlei hulpmiddeltjes voor zodat ik geen dingen die voor mij belangrijk zijn over het hoofd zie. De medische informatie op maat die ik van de arts heb gekregen, is voor ons allemaal digitaal beschikbaar en we kunnen tussentijds altijd chatten met mijn arts.

Lotgenoten in het gezondheidshuis

De behandeling bestaat uit een wekelijkse injectie die ik als ik dat wil zelf toe kan dienen. Als ik daar behoefte aan heb, kan ik ook naar een gezondheidshuis gaan. Daar is een aparte ruimte voor mensen met kanker die elke ochtend en elke avond beschikbaar is. Het fijne daarvan is dat je lotgenoten treft. Met een badge geef je aan of je wel of geen contact met anderen wil. Een gespecialiseerd verpleegkundige verleent hand- en spandiensten. Er is een gezond ontbijtje of een frisse avondmaaltijd beschikbaar. Mijn man en kinderen mogen daar ook komen. Zij worden uitgenodigd om daar hun verhaal te doen, want het is al lang bekend dat kanker een enorme impact heeft op het gezin. Ze draaien ontspannende muziek die voor ieder persoonlijk beschikbaar is. Of je kijkt naar een film naar keuze.

Werk op maat en aandacht voor het gezinsleven

Op mijn werk weten ze dat ik kanker heb. Er is onmiddellijk een arbeidsdeskundige ingeschakeld die samen met mij kijkt wat ik aankan en die mijn baas en collega’s voorlicht. Ik doe alleen werk waar geen tijdsdruk op staat, voor het geval het even slechter met mij gaat. En ik werk maximaal 50%. Per dag kan ik dat bekijken.

Thuis kan ik gebruik maken van allerlei voorzieningen: maaltijdservice, haal- en brengservice voor de kinderen, schoonmaakhulp en wat ik maar nodig heb. Zo blijft ons gezinsleven zo goed mogelijk intact. De psycholoog of geestelijk verzorger komt zo vaak als ik daar behoefte aan heb. Maandelijks wordt de voortgang van mijn behandeling gecontroleerd. Daarvoor komt er iemand met een draagbare scan aan huis.

Met deze support is het te doen

Kanker hebben is heftig, maar met al deze support is het te doen. De meeste behandelingen duren een half jaar. Bij mij ook. Kanker die eenmaal behandeld is, komt niet meer terug. Ook dat is een groot verschil met de kanker van mijn moeder."

Bron: website Borstkankerverening Nederland

INTERESSANT