Uit het netwerk - maak kennis met Laura Schut-Eikenaar

Nieuws NPZ Utrecht stad en Zuidoost-Utrecht 10 juli 2025

“In de palliatieve zorg gaat het altijd ergens over”

In onze rubriek 'Uit het netwerk' laten we telkens iemand aan het woord die actief is binnen de Netwerken Palliatieve Zorg in de regio Utrecht. Want samen maken we de palliatieve zorg sterker én achter elk initiatief staat een bevlogen professional of vrijwilliger. Deze keer stellen we Laura Schut-Eikenaar aan je voor. Zij is gespecialiseerd verpleegkundige oncologie en palliatieve zorg bij Careyn.

Kun je jezelf kort voorstellen?

“Mijn naam is Laura Schut-Eikenaar. Ik werk als gespecialiseerd verpleegkundige in de oncologie en palliatieve zorg bij Careyn in Utrecht. Het is geen alledaags beroep, kinderen zeggen zelden: Later wil ik werken met mensen die doodgaan. En toch is het werk waar ik in ben gerold en dat me enorm raakt. Misschien moet je er een bepaald type mens voor zijn. Of ik dat type ben? Geen idee. Maar ik geloof dat compassie en nieuwsgierigheid naar de mens achter de ziekte onmisbaar zijn. Want palliatieve zorg is maatwerk: geen mens, geen situatie is hetzelfde.”

Wat spreekt jou aan in het werk dat je doet binnen de palliatieve zorg?

“Wat ik bijzonder vind, is dat ik cliënten mag leren kennen in de laatste fase van hun leven, een fase vol onzekerheden, die iedereen anders beleeft. Ik mag begeleiden, ondersteunen, er gewoon zijn. En in die korte tijd probeer ik echt iets te betekenen, zodat hun laatste stuk zo waardevol mogelijk is.

Wat ik mooi vind? De gesprekken, de kwetsbaarheid, de eerlijkheid. Je komt snel tot de kern, want tijd is schaars. Het gaat dan zelden over medische zaken, maar over wat er écht toe doet: afscheid nemen, relaties, betekenisvolle tijdsbesteding.

Een uitdaging? In verbinding blijven. Voelen wat wel en niet gezegd kan worden. Soms helpt tijd en vertrouwen, maar soms is die tijd er simpelweg niet meer. Dan moet er in korte tijd veel geregeld worden. Dan is samenwerking cruciaal.”

Je bent betrokken bij een PaTz-groep. Wat draag jij daaraan bij?

“Ik werk vrijwel alleen met palliatieve cliënten, dus ik breng aardig wat ervaring mee. In de zes PaTz-groepen waarin ik actief ben, deel ik mijn kennis en stel ik verdiepende vragen om beter zicht te krijgen op wat de ziekte betekent voor het dagelijks leven van een cliënt. Ook probeer ik cliënten die we bespreken goed te vertegenwoordigen, zodat het plan echt bij hen past.
Daarnaast ben ik gewoon mezelf: een gevoelige flapuit die dingen benoemt zoals ze zijn, ook op persoonlijk vlak. Palliatieve zorg kan confronterend zijn. Die emoties bespreken, ook als zorgverleners onder elkaar, is belangrijk. Zonder voelen, kun je naar mijn idee geen goede palliatieve zorg bieden.”

Wat betekent de PaTz-groep voor jou en voor de patiënt?

“PaTz-overleggen zijn van grote waarde voor cliënten én voor zorgverleners. We bespreken cliënten in de regio, kijken vooruit en delen zorgen of oplossingen. Alle vier de dimensies van palliatieve zorg komen aan bod en dankzij de verschillende disciplines vullen we elkaar goed aan.
Voor mijzelf betekent het dat ik collega’s sneller weet te vinden. Je weet: we staan er niet alleen voor. Dat geeft rust. Het helpt om bewuster stil te staan bij wat een cliënt nodig heeft, en wie dat het beste kan bieden. Ook het stukje scholing dat elk overleg bevat, draagt bij aan betere zorg. Ik geloof echt dat PaTz de kwaliteit van palliatieve zorg verhoogt.”

Wat wil je meegeven aan je collega’s in het netwerk?

“Ik gun iedere zorgverlener die in de palliatieve zorg werkt het moment om even op de pauzeknop te drukken voor je bij de cliënt naar binnen stapt. Om je eigen gedachten en gevoelens, zoals stress, frustratie en haast, op de deurmat achter te laten.
Sta kort stil bij: wat voel ik? Waar schuurt het? Wat gun ik deze cliënt, en waarom? Die reflectie helpt om écht in contact te komen met de ander. Want hoe weinig tijd je ook hebt: als je bij de cliënt bent, wees er dan ook echt. Zijn of haar tijd is namelijk nog schaarser dan die van jou.”
 

INTERESSANT