Concrete aanknopingspunten om in gesprek te gaan

Nieuws NPZ Utrecht stad en Zuidoost-Utrecht 31 maart 2025

In de afgelopen twee jaar hebben 3600 mensen in Midden-Nederland deelgenomen aan bijeenkomsten van het project "Weet u wat u wilt?", waarin zij handvatten kregen om te praten over de laatste levensfase en palliatieve zorg. Door de recente doorontwikkeling, waaronder een digitale toolkit en gespreksbegeleiding, wordt deze waardevolle informatie nu nog breder toegankelijk, zodat mensen beter voorbereid zijn en meer regie kunnen behouden over hun zorg en wensen.

Het zit geregeld bomvol bij bijeenkomsten in een buurthuis, kerk of ergens anders, meestal georganiseerd door een huisartsenpraktijk. Bezoekers zijn vaak zó enthousiast dat ze na afloop spontaan applaudisseren. De bijeenkomsten voorzien in een behoefte: mensen krijgen informatie over palliatieve zorg en worden aangemoedigd om hun wensen, grenzen en zorgen te bespreken met hun naasten en de huisarts. Zo kunnen zorgverleners samen met betrokkenen proactieve zorg en ondersteuning vormgeven. Iedereen is dan goed voorbereid en mensen houden meer regie over hun eigen leven.

Hulp bij de organisatie: toolkit, gespreksbegeleider, backoffice

Meestal is een praktijkondersteuner of wijkcoördinator de centrale figuur bij de organisatie van een bijeenkomst. Wie dat wil doen, kan nu gebruikmaken van een digitale toolkit met o.a. een PowerPoint, uitnodiging, flyer, wachtkamerfilmpje, checklist en lijst met sleutelfiguren per gemeente.

Een ervaren gespreksbegeleider kan de organisator wegwijs maken en in de voorbereiding behulpzaam zijn. Met de huisarts wordt de inhoud en rolverdeling tijdens de bijeenkomst besproken. Sleutelfiguren (palliatief verpleegkundige of wijkzorg, geestelijk verzorger, ouderenadviseur, steunpunt mantelzorg, hospice, vrijwilligers VPTZ) wordt gevraagd aanwezig te zijn en kort iets te vertellen: wat kunnen zij voor mensen betekenen in de laatste levensfase?

Uitnodiging vanuit de huisartsenpraktijk

Meestal wordt vanuit de huisartsenpraktijk een selectie uit het patiëntenbestand gemaakt (bv. 70+ met een mailadres) die een uitnodiging ontvangen. Mensen kunnen zich online aanmelden op www.weetuwatuwilt.nl. De backoffice faciliteert dit: bezoekers krijgen een reminder vooraf en een samenvatting na afloop. Dat maakt het eenvoudig; kosten zijn vaak ook (deels) te vergoeden. Initiatief voor een bijeenkomst nemen vanuit een andere hoek dan een huisartsenpraktijk kan ook! Dan kun je aan een ouderenbond, welzijnsorganisatie of woonzorgcentrum denken.

Borging

Huisartsenorganisaties in Midden-Nederland zijn benaderd om de publieksbijeenkomsten op te nemen in hun jaarplannen. Van daaruit sijpelt de belangstelling weer door naar lokale samenwerkingsverbanden van eerste lijn en sociaal domein. Een aantal gemeenten zijn ook al enthousiast om de bijeenkomsten te faciliteren. Dit gaat in de komende tijd gewoon door.

Pilot over dementie

In de tweede helft van 2024 is een pilot over dementie gehouden met twee bijeenkomsten: één in Bunschoten en één in De Meern. Hiervoor is een speciaal format ontwikkeld en er zijn drie filmpjes opgenomen voor de presentatie. Dat wordt komende tijd verder ontwikkeld. Wil je hieraan meedoen? Neem dan contact op met info@weetuwatuwilt.nl of met de regiocoördinator: Mirjam Velting, m.velting@careyn.nl.

Ook een bijeenkomst organiseren of meer informatie?

Wil je meer informatie of ook een bijeenkomst organiseren? Neem dan contact op met info@weetuwatuwilt.nl of met Mirjam Velting, m.velting@careyn.nl. Ondersteuning is beschikbaar en vanaf de zomer is er weer budget per bijeenkomst beschikbaar vanuit de stimuleringsregeling van NPPZ-II.

Hier vind je een factsheet over Weet u wat u wilt? en het project.

Kijk op www.weetuwatuwilt.nl voor meer informatie over de bijeenkomsten.

 

INTERESSANT