Nieuws NPZ Salland 25 april 2023

Complementaire zorg wordt steeds vaker ingezet om het welzijn in de laatste levensfase te vergroten. Er is nu een nieuwe handreiking Complementaire Zorg in de Palliatieve Zorg verschenen. Deze wordt tijdens een symposium op 15 juni aangeboden aan Professor Saskia Teunissen, bestuurder PZNL en hoogleraar hospicezorg. Verpleegkundige Erna van Buiten is gespecialiseerd in complementaire zorg en heeft jarenlange ervaring in de palliatieve zorg. Zij geeft tijdens dit symposium een workshop massage en vertelt in dit artikel meer over de nieuwe handreiking.

Al meer dan 35 jaar is Erna van Buiten verpleegkundige. Ze heeft op veel verschillende plaatsen haar vak uitgeoefend en is nu gespecialiseerd in de complementaire zorg. Vanuit haar eigen praktijk geeft ze zorgmassages aan ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid. Erna verzorgt tijdens het symposium dan ook de workshop massage. ,,Ik ben 1,5 jaar geleden gestart met CuraCalda, mijn eigen praktijk”, vertelt ze. ,,Ik geef verschillende zorgmassages aan ouderen en mensen in de laatste levensfase. Ik bespreek samen met mijn cliënten waar zij behoefte aan hebben en pas daar de massage op aan. Er zijn zoveel mogelijkheden. Ik geef voornamelijk zorgmassages ( een zachte en langzamere vorm van ontspanningsmassage) en hand- en voetmassages. Maar er zijn ook speciale massages voor mensen met kanker. Het gaat erom dat het een positieve bijdrage levert aan het comfort en welbevinden van de cliënt.”

Het is een positieve ontwikkeling dat er steeds meer gebruik gemaakt wordt van complementaire zorg in de palliatieve fase, vindt Erna. ,,Ook wetenschappelijk zijn er steeds meer bewijzen dat het een positieve bijdrage levert”, vertelt ze. ,,Er zijn ook zoveel mogelijkheden. Denk aan aromazorg, samen muziek luisteren en eventueel bewegen op muziek, werken met water (aquazorg) en er zijn ook speciaal voor kinderen activiteiten.” Ze raadt iedereen die werkt in de palliatieve zorg aan om deel te nemen aan het symposium. “Er zijn interessante lezingen over de nieuwste wetenschappelijke kennis over zes complementaire interventies en veel verschillende workshops. Ook ontmoet je collega’s en is er ruimte om ervaringen uit te wisselen.”

Het symposium wordt georganiseerd door Het Van Praag Instituut en haar partners vanwege het feit dat er vanuit het Integraal Kankercentrum Nederland een nieuwe handreiking Complementaire Zorg in de palliatieve fase is verschenen. Deze nieuwe handreiking is een herziening en uitbreiding van de eerdere Richtlijn Complementaire Zorg in de palliatieve fase. ,,De oude handreiking stamt nog uit 2010”, vertelt Erna. ,,Er zijn echter in de laatste jaren zoveel nieuwe inzichten opgedaan en zoveel meer interventies op dit vlak gestart dat het hoog tijd werd voor een nieuwe versie. En die is er dus nu. In deze handreiking vind je een opsomming van en informatie over alle vormen van complementaire zorg in de laatste levensfase.”

Het eerste exemplaar wordt 15 juni tijdens het symposium overhandigd aan Professor Saskia Teunissen. Daarnaast zijn er verschillende workshops: van massage tot aquazorg en muziek. Het symposium is speciaal voor verpleegkundigen, verzorgenden, beleidsmakers, docenten zorgopleidingen en iedereen die zich bezighoudt met palliatieve zorg. Locatie: Leerhotel Het Klooster in Amersfoort. Tijd: 13.00 – 18.00 uur. Meer informatie over het symposium vind je via deze link. Meteen aanmelden? Dat kan hier!

Contact