Wat als je niet meer beter wordt, wat is dan écht belangrijk?

Nieuws NPZ Salland 06 december 2022

Frans-en-Janneke.png

Tijdens de week van de palliatieve zorg is er een mooie fotoshoot gemaakt voor Frans en Janneke van der Velden. Janneke is mantelzorger van Frans. Hij heeft in het najaar van 2020 meerdere CVA's gehad, waardoor hij beperkt is in zijn dagelijks leven en hulp nodig heeft van Janneke. In juni 2022 heeft hij de diagnose keelkanker gekregen en die is helaas niet meer te genezen. Door te praten over palliatieve zorg met familie, mantelzorger en naasten weet Frans wat hij belangrijk vindt in zijn laatste fase: veel mooie herinneringen maken.  

Janneke en Frans genieten van de kleine dingen en daarnaast haalt Janneke energie uit wandelen, contact met familie en vrienden en de kleinkinderen. Janneke heeft hen aangemeld voor deze fotoshoot omdat ze nog nooit op deze manier met z’n allen op de foto zijn gezet. Ze wil graag een mooie herinnering nu iedereen er nog bij kan zijn. De dag van de fotoshoot was een stralende herfstdag en dat past precies bij de reden dat Janneke en Frans graag de foto's thuis willen laten maken. ‘Thuis is thuis, onze plek, de plek waar we het meest zijn. En als de zon schijnt zitten we altijd buiten te genieten. Het samen maken van herinneringen, dat is waar palliatieve zorg ons in ondersteunt.’ Er moesten natuurlijk een aantal foto's buiten gemaakt worden, maar ook in de keuken op de lievelingsplek van Frans. Naast foto's van Frans en Janneke zijn er ook foto's gemaakt samen met de kinderen. ‘Fijn om dit zo met z’n allen mee te kunnen maken’. Terugkijkend op de dag vertelt Janneke dat ze hebben genoten. ‘Wat was het een mooi moment. We hadden geluk met het weer en wat fijn dat de fotograaf uitgebreid de tijd heeft genomen voor ons.’ We wensen Janneke, Frans en alle mensen om hun heen nog veel mooie ‘kleine’ genietmomenten. Bedankt voor jullie gastvrijheid en verhaal.

Palliatieve zorg gaat over kwaliteit van leven als je niet meer beter wordt. Deze zorgt helpt je om op tijd, en goed voorbereid, met jouw naasten en zorgverleners te praten over wat jij wilt.  

Meer weten en verhalen lezen over palliatieve zorg? Kijk op overpalliatievezorg.nl/kwaliteit.

Contact