Nieuws NPZ Salland 04 oktober 2023

cheque.jpg

Een lang gekoesterde wens van het Deventer Ziekenhuis gaat binnenkort in vervulling: met een cheque van Deventer4life kunnen ze een mobiele hospicekamer realiseren. Leden van de stichting Deventer4life hebben met hun deelname aan de Roparun geld opgehaald voor een mobiele hospicekamer voor terminale patiënten in het Deventer Ziekenhuis. Annet Wiegersma, afdelingsmanager van het Oncologisch Centrum, polikliniek longziekten en palliatieve zorg, is er ontzettend blij mee. Ze  is met haar team meteen aan de slag gegaan om naast de procedure ook de meubels en andere spullen aan te schaffen.

Samen met het dagelijks bestuur en een verpleegkundig specialist palliatieve zorg geeft Annet vorm aan de palliatieve zorg in het ziekenhuis. ,,Dat doen we met een aantal specialisten en zorgprofessionals”, vertelt Annet. ,,We werken intensief met hen samen om de zorg voor deze patiënten zo goed mogelijk te verlenen.” Annet is als kerngroeplid namens het Deventer Ziekenhuis verbonden aan het Netwerk Palliatieve Zorg (NPZ) Salland.

Huiselijke sfeer

Het liefst sterven mensen thuis in hun eigen vertrouwde omgeving in de nabijheid van dierbaren. Dit is jammer genoeg niet altijd mogelijk. Het komt voor dat patiënten die al zijn opgenomen in het Deventer ziekenhuis in de terminale fase terechtkomen en het niet wenselijk meer is om hen over te plaatsen. Dit kan zijn omdat het verplaatsen een te grote belasting is, er ook in deze fase ziekenhuiszorg nodig is of als het niet lukt om de benodigde zorg na ontslag tijdig te regelen. Deze patiënten zullen in het ziekenhuis komen te overlijden. Een huiselijke sfeer in het ziekenhuis kan gemaakt worden door een mobiele hospicekamer-set in te zetten.

Het palliatief team van het ziekenhuis had deze wens al langer. Toen het Netwerk Palliatieve Zorg en Deventer4life hen vroeg om een idee aan te leveren voor het ophalen van gelden, hoefde Annet daar niet lang over na te denken. ,,Juist voor deze patiënten en hun naasten willen we het verblijf ook in het ziekenhuis zo aangenaam mogelijk maken”, licht ze toe. ,,We willen met de mobiele hospice kamer een huiselijke sfeer creëren. We zorgen voor fijne, comfortabele stoelen, zachte verlichting, een mooie tafel en nog wat andere spullen die de ruimte huiselijk maken. De bestellingen hiervoor zijn al gedaan. Ook plaatsen we een kamerscherm om de medische apparatuur heen, zodat deze minder zichtbaar is. Op die manier is het zowel voor de patiënt als de naasten een prettiger ruimte dan een standaard ziekenhuiskamer.”

Dankbaar

Op 22 september jl. is de cheque met grote dank in ontvangst genomen door de verpleegkundig specialist, Anja Binnenmars en klinisch geriater en tevens voorzitter van de Commissie Palliatieve Zorg, Linda Schreur. Het is de bedoeling dat de mobiele hospicekamer snel en makkelijk in elke ruimte van het ziekenhuis opgebouwd kan worden. ,,We hebben er goed over nagedacht”, vertelt Annet. ,, Er moet intern ook goede afstemming plaatsvinden om het organisatorisch geregeld te krijgen. We streven er naar om de mobiele kamer al in oktober gereed te hebben. De 2e zaterdag in oktober is jaarlijks nl. de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg.  Iedereen is enthousiast en werkt mee. Mooi om dit voor onze patiënten en hun naasten te kunnen aanbieden. En, superfijn dat het Netwerk Palliatieve Zorg Salland, Deventer4life, het hardloopteam en Roparun dit mogelijk gemaakt hebben!”

mobiele-hoscpice.jpg  

Contact