Implementatie SigMa Thuis: het doorontwikkelen van de SigMa-methodiek voor de thuiszorgsetting.
Aanleiding SigMa Thuis
In Nederland blijven mensen steeds langer thuis wonen aan het einde van hun leven. Daarbij wordt palliatieve zorg vaak (te) laat gestart omdat de achteruitgang, verandering en behoeften van de thuiszorgcliënten niet goed of tijdig worden herkend en besproken.
Om de signalerende en markerende rol van zorgmedewerkers te verbeteren is de afgelopen jaren de SigMa-methodiek ontwikkeld voor verpleeghuizen. Door middel van actie-onderzoek is een stappenplan en een set met meetinstrumenten ontwikkeld. Omdat de achteruitgang ook in de thuiszorgsetting te laat wordt gesignaleerd en gemarkeerd wordt de SigMa-methodiek nu doorontwikkeld.
Doelstelling
Het doel van het project SigMa Thuis is het verbeteren van de signalerende en markerende rol van medewerkers in de thuiszorg, door de SigMa-methodiek (SigMa stappenplan en -set) samen met hen door te ontwikkelen voor de thuiszorg. Dit houdt in dat wij samen met hen op zoek gaan naar ondersteunende instrumenten die aansluiten bij hun behoeften, werkwijzen en wensen. Er wordt samen gekeken hoe de stappen van de huidige Sigma-methodiek voor verpleeghuiszorg het beste vorm gegeven kunnen worden in de thuiszorgsetting.
Werkwijze
Dit implementatie project bestaat uit vier fasen.
In Fase 1 worden de eerste aanpassingen gedaan aan de bestaande SigMa-methodiek op basis van de inventarisatie van mogelijke werkwijzen in de thuiszorg. Deze inventarisatie wordt gedaan middels een knelpuntanalyse bestaande uit individuele en groepsinterviews met thuiszorgmedewerkers (huishoudelijke hulp, vpt medewerkers en zorgmedewerkers) en een invitational conference met betrokken experts (huisartsen, wijkverpleegkundigen, managers et cetera).
Fase 2 bestaat uit het implementeren en evalueren van de aangepaste SigMa-methodiek. SigMa coördinatoren van de twee deelnemende organisaties zullen de aangepaste SigMa-methodiek implementeren bij twee teams per organisatie door middel van het doorlopen van het SigMa-stappenplan. Gelijktijdig loopt er een evaluatie, om na te gaan in hoeverre de SigMa-methodiek te implementeren is met behulp van lokale SigMa coördinatoren en welke aanpassingen aan de methodiek – specifiek voor de thuiszorgsetting - nog nodig zijn.
In Fase 3 worden de aanpassingen op basis van de implementatie en evaluatie doorgevoerd in de handleiding.
Als laatste wordt er in Fase 4 aandacht besteed aan de verspreiding en borging. In een tweede invitational conference wordt met de betrokken experts besproken hoe de verspreiding en de borging van de methodiek in de thuiszorg verder vorm kan worden gegeven.
Verwachte resultaten
Het eindproduct van het project SigMa Thuis is een aangepaste versie van de SigMa-methodiek voor brede implementatie in de thuiszorgsetting en een verspreidings- en borgingsplan voor landelijke implementatie. Dit project stimuleert het gebruik van instrumenten in de praktijk en versterkt het bewustzijn van de thuiszorgmedewerkers met betrekking tot hun signalerende en markerende rol. Daarmee draagt SigMa Thuis bij aan de kwaliteit van de palliatieve zorg voor thuiszorg cliënten.
Financiering
Dit project wordt mogelijk gemaakt door ZonMw en maakt deel uit van het programma Palliantie. Meer dan zorg.
Contact:
Lois Witteveen (onderzoeker)
Amsterdam UMC, locatie VUmc
a.m.l.witteveen@amsterdamumc.nl