Over ons

Ligare is het consortium palliatieve zorg in Noordoost Nederland. Een samenwerkingsverband waar de patiënt met naasten en zorgverleners de koers bepalen.  

Het kerndoel (missie) van Ligare is:

De patiënt in de palliatieve fase is in staat om samen met zijn naasten persoonlijke keuzes te maken die bijdragen aan een zo positief mogelijk ervaren laatste levensfase en wordt indien gewenst ondersteund bij het maken en realiseren van deze keuzes.  

We sluiten aan bij het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II (NPPZII) en de ambitie Palliatieve zorg voor iedereen overal en altijd beschikbaar. We werken samen aan de volgende doelen:

  • Bevorderen van de maatschappelijke bewustwording over palliatieve zorg
  • Proactieve zorg en ondersteuning voor iedereen, overal, altijd

Het consortium is de plek voor verbinding en samenwerking op (boven)regionaal niveau. Zorg, onderwijs en onderzoek in gezamenlijkheid voor palliatieve zorg in Noordoost Nederland. We willen van elkaar leren, elkaar versterken, en samen ontwikkelen waar nodig en mogelijk.

Activiteiten
Om deze reden organiseert het consortium ook diverse activeiten. Op de agenda staan: 

Onderzoekscafé Proactieve Zorgplanning 

21 januari 2025
14.00 - 18.00 uur

Hogeschool VIAA, Wethouder Alferinkweg 2, Zwolle

Proactieve zorgplanning staat hoog op de agenda in de (palliatieve) zorg. Het thema biedt kansen en  roept tegelijkertijd ook veel vragen op. Daarom staat het eerste Onderzoekscafé van consortium Ligare in het teken van proactieve zorgplanning.  

Welke kennis hebben we hier al over? Welke ervaringen hebben we al met proactieve zorgplanning opgedaan? Hoe kunnen we van elkaar leren? Wat is de toegevoegde waarde voor patiënten en naasten? Deze vragen staan tijdens dit eerste Onderzoekscafé centraal.  

Voor wie?  
Voor professionals die in praktijk, onderzoek en/of onderwijs te maken hebben met (palliatieve) zorg en (meer) kennis op willen doen over proactieve zorgplanning en/of ervaringen hierover uit willen wisselen.  

Door wie?   
Het Onderzoekscafé is een initiatief van Consortium Ligare: hét samenwerkingsconsortium van alle regio’s in Noordoost-Nederland op het gebied van palliatieve zorg. Professionals uit onderzoek, onderwijs en praktijk en patiënten en hun naasten werken in dit consortium nauw samen om palliatieve zorg te integreren in het reguliere zorgproces.  

Programma 
Onderzoek, onderwijs en praktijk ontmoeten elkaar tijdens deze interactieve middag waarin we proactieve zorgplanning vanuit verschillende kanten belichten: 

Tijdstip  

Spreker  

Inhoud  

14.00 uur 

 

Inloop 

15.00 uur 

An Reyners MD, hoogleraar palliatieve geneeskunde UMCG 

Opening Onderzoekscafé  

15.10 uur 

Aliza Damsma-Bakker, lector Zorg & Zingeving, Hogeschool VIAA; en  

Myrna Pelgrum-Keurhorst, associate lector Gepersonaliseerde Zorg, Saxion  

Brug naar voorbeelden van onderzoeksuitkomsten  

15.25 uur 

Wolter Paans, lector Advance Care Planning, Hanzehogeschool Groningen 

Casus uit de praktijk 

15.30 uur 

Wolter Paans

Presentatie onderzoek 1* 

15.50 uur 

Alina van Dalen-Pieterman, verpleegkundig consulent palliatieve zorg en docent, Hogeschool VIAA; en

Marieke van der Wal-Renkema, docent Verpleegkunde, Hogeschool VIAA 

Casus uit de praktijk 

 

Korte pauze  

 

16.00 uur 

Aliza Damsma-Bakker  

Presentatie onderzoek 2** 

16.30 uur 

Myrna Pelgrum-Keurhorst; en 

Itske Fraterman, Postdoc in Palliatieve Oncologie, UMCG

Terugblik op de middag 

Aanscherpen onderzoeksagenda 

17.00 uur 

An Reyners 

Afsluiting 

17.05 uur 

 

Borrel  

18.00 uur  

 

Einde programma  

 
* Onderzoek 1: Passende sociaal systemische gespreksvoering. Persoonlijke waarden en ethiek bij het maken van complexe keuzes in combinatie met data-ondersteunde gepersonifieerde scenario-ontwikkeling. 

** Onderzoek 2: Samen beslissen en samen uitvoeren: de benadering van zingevende gespreksvoering en proactief handelen. 

Meld je aan! 
Reserveer vast jouw plek voor dit eerste Onderzoekscafé. Dit kan tot en met 8 januari 2025. Op 21 januari 2025 ben je vanaf 14.00 uur van harte welkom bij VIAA in Zwolle en voor wie alleen online kan aansluiten, bieden we een hybride sessie aan. Welke vorm van deelname jouw voorkeur heeft, kun je aangeven op het aanmeldformulier.  

Kom je naar VIAA?   
Viaa is goed bereikbaar met het OV. Kom je met de auto? Navigeer dan naar Assendorperdijk 11, Zwolle. Er is een beperkt aantal parkeerplekken beschikbaar op het parkeerterrein van Viaa. In de omliggende straten is ook betaald parkeren mogelijk. 

Vragen?  
Voor vragen over het Onderzoekscafé en/of het programma kun je contact opnemen met Itske Fraterman (senior onderzoeker UMCG) of met Myrna Pelgrum-Keurhorst (Associate Lector Gepersonaliseerde Zorg Saxion Hogeschool) via email: i.fraterman@umcg.nl of m.n.pelgrum@saxion.nl.   

-------------------------------------------------------------------------------

Webinar '18 jaar: iets om te vieren!'

Wat betekent 18 jaar worden als een jongere palliatieve zorg ontvangt? Voor welke vraagstukken komen gezinnen te staan? Welke verwachtingen en dilemma’s komen er om de hoek kijken en (hoe) kan proactieve zorgplanning hierbij van toegevoegde waarde zijn?  Meer informatie volgt binnenkort.

13 maart 2025
14.30 - 17.00 uur 
Online

 

 

 

Waar loop jij tegenaan?
Deel je knelpunten