Over ons

Ligare is het consortium palliatieve zorg in Noordoost Nederland. Een samenwerkingsverband waar de patiënt met naasten en zorgverleners de koers bepalen.  

Het kerndoel (missie) van Ligare is:

De patiënt in de palliatieve fase is in staat om samen met zijn naasten persoonlijke keuzes te maken die bijdragen aan een zo positief mogelijk ervaren laatste levensfase en wordt indien gewenst ondersteund bij het maken en realiseren van deze keuzes.  

We sluiten aan bij het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II (NPPZII) en de ambitie Palliatieve zorg voor iedereen overal en altijd beschikbaar. We werken samen aan de volgende doelen:

  • Bevorderen van de maatschappelijke bewustwording over palliatieve zorg
  • Proactieve zorg en ondersteuning voor iedereen, overal, altijd

Het consortium is de plek voor verbinding en samenwerking op (boven)regionaal niveau. Zorg, onderwijs en onderzoek in gezamenlijkheid voor palliatieve zorg in Noordoost Nederland. We willen van elkaar leren, elkaar versterken, en samen ontwikkelen waar nodig en mogelijk.

Activiteiten
Om deze reden organiseert het consortium ook diverse activeiten. Op de agenda staan: 

Webinar '18 jaar: iets om te vieren!'

Wat betekent 18 jaar worden als een jongere palliatieve zorg ontvangt? Voor welke vraagstukken komen gezinnen te staan? Welke verwachtingen en dilemma’s komen er om de hoek kijken en (hoe) kan proactieve zorgplanning hierbij van toegevoegde waarde zijn?  Meer informatie volgt binnenkort.

13 maart 2025
14.30 - 17.00 uur 
Online

----------------------------------------------------------------------------------
Terugblik Onderzoekscafé Proactieve Zorgplanning  

Op 21 januari vond het eerste Onderzoekscafé van Ligare plaats met als thema ‘proactieve zorgplanning’. We kijken terug op een geslaagde eerste editie! Er waren zo’n 30 collega’s fysiek aanwezig bij Hogeschool VIAA en een aantal collega’s sloot digitaal aan. Een mooie opkomst.  

Onderzoekscafe-1.jpeg

Achtergrond Onderzoekscafé  
Het Onderzoekscafé is opgezet voor professionals die in praktijk, onderzoek en/of onderwijs te maken hebben met (palliatieve) zorg en (meer) kennis op willen doen over verschillende onderwerpen die hiermee te maken hebben. Dit keer stond proactieve zorgplanning centraal. Welke kennis hebben we hier al over? Hoe kunnen we van elkaar leren? Dit is één van de manieren waarop het consortium Ligare onderzoek, onderwijs en praktijk aan elkaar verbindt. 
 
Het Onderzoekscafé in het kort  
De bijeenkomst startte interactief met een bezoek aan de ‘huiskamer’ van hogeschool VIAA, waarin studenten onder andere vaardigheidslessen volgen. De huiselijke sfeer in deze huiskamer draagt daadwerkelijk bij aan leerrendement bij bijvoorbeeld gespreksvoering in de palliatieve fase. Mooi om te zien!  

Vervolgens vertelde Wolter Paans (lector Advance Care Planning bij Hanzehogeschool Groningen) over verschillende onderzoeken naar proactieve zorgplanning. Hij pleitte voor een integrale aanpak met onder andere betere familiebetrokkenheid, een gepersonaliseerd zorg- en behandelplan, geïndividualiseerde diagnostiek en scenario-ontwikkeling op basis van Artificial Intelligence (AI).  

Aansluitend vertelde Aliza Damsma (lector Zorg & Zingeving bij Hogeschool VIAA) over de meerwaarde om zingeving veel eerder op de agenda te zetten in de zorg voor mensen met een ongeneeslijke aandoening. Juist door te beginnen met zingeving is er een veel duidelijkere richtingaanwijzer om passende zorg verder in te richten. 

Reacties en vervolg  
Naast deze presentaties werden deze middag ook casussen uit de praktijk besproken wat de verbinding tussen onderzoek, onderwijs en praktijk nog verder versterkte. Het leverde mooie gesprekken en inzichten op en positieve reacties.  
 
Zo gaf één collega het volgende aan: “In mijn dagelijkse werk heb ik eigenlijk weinig met onderzoek te maken. Vanmiddag heb ik gezien hoeveel kennis en onderzoeksinzichten er eigenlijk al zijn over proactieve zorgplanning waar ik nog geen weet van had. Ik heb veel inspiratie opgedaan!” Een andere collega gaf aan: “De uitwisseling die we vanmiddag hadden, maakt gewoon heel duidelijk dat we elkaar nodig hebben als zorgverleners, onderzoekers en docenten.” Reacties als deze laten de toegevoegde waarde van het Onderzoekscafé zien.  

Myrna Pelgrum-Keurhorst, associate lector Gepersonaliseerde Zorg bij Saxion en mede-organisator van het Onderzoekscafé, blikt dan ook terug op een geslaagde editie: “Wat mij betreft was dit een geslaagde eerste editie met veel onderwerpen die om vervolg vragen. We kijken uit naar een tweede editie later dit jaar!” 

Onderzoekscafe-2.jpg

Waar loop jij tegenaan?
Deel je knelpunten