Transmuraal Expertiseteam Palliatieve Zorg (TEPZ)

Vanaf 13 januari 2025 kunnen zorgverleners in de regio Meerlanden en Zuid-Kennemerland rekenen op de ondersteuning van het nieuwe Transmurale Expertiseteam Palliatieve Zorg (TEPZ). Via het telefoonnummer 085 1094 913 is het team bereikbaar voor advies of een luisterend oor.

Wat biedt het TEPZ?
Het TEPZ is een multidisciplinair team van ervaren professionals, waaronder kaderhuisartsen, medisch specialisten, verpleegkundig specialisten en verpleegkundigen. Zorgverleners kunnen op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur telefonisch contact opnemen voor ondersteuning bij vragen en complexe problemen in de palliatieve fase. Het team helpt onder andere met:

  • Complexe situaties
  • Advies over ziektebeelden en prognoses
  • Ondersteuning bij fysieke, psychische, sociale en spirituele vraagstukken

Met welke vragen kan ik bellen?

  • Alle vragen die ontstaan rondom de zorg voor een patiënt in de palliatieve fase. 
  • Over alle dimensies die daarbij komen kijken: lichamelijk, sociaal, psychisch of over zingevingsaspecten. 

Wanneer kan ik bellen?
Het Transmuraal Expertiseteam Palliatieve Zorg Meerlanden en Zuid-Kennemerland is bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur. Buiten kantooruren word je automatisch doorverbonden naar het landelijke PZNL-consultatieteam (in geval van nood ook 's nachts).

Welk nummer bel ik buiten kantooruren?
Voor vragen in avond en weekend die niet kunnen wachten, kun je het TEPZ ook bellen buiten kantooruren, je wordt dan autoamtisch doorgeschakeld naar het landelijke PZNL-consultatieteam (in geval van nood ook 's nachts). 

Wie kan bellen?
Alle zorgverleners in de regio Meerlanden en Zuid-Kennemerland met een vraag over palliatieve zorg. Als zorgverleners uit aanpalende regio’s bellen, worden deze vragen indien nodig doorgestuurd naar de juiste specialisten palliatieve zorg of het landelijke consultatieteam. 

Welk nummer bel ik als ik buiten de regio's Meerlanden en Zuid-Kennemerland werk?
Voor zorgverleners uit andere regio’s is het landelijk consultatieteam palliatieve zorg bereikbaar. Dit landelijke team is dagelijks bereikbaar van 8-23 uur, in geval van nood ook 's nachts via: 088- 605 14 44. 

Ik werk niet in de regio Meerlanden/ Zuid-Kennemerland, waar moet ik naar toe bellen?
Het Transmuraal Expertiseteam Palliatieve Zorg is er in principe om vragen te beantwoorden van zorgverleners in de regio’s Zuid-Kennemerland en Meerlanden. Ben je werkzaam in een aanpalende regio dan helpen we je ook graag. Ons doel is uiteindelijk de kwaliteit van zorg voor de patiënt in de laatste levensfase.

Hoe lang duurt het voor ik een advies krijg?
We bespreken de situatie en je vragen direct met je. Wel stemmen we ons advies nog binnen het team af, voor je het advies ook schriftelijk bevestigd krijgt. Dit gebeurt binnen 24 uur. 

Als de dienstdoende collega niet direct een antwoord heeft op je vragen, zorgt hij/zij voor afstemming met de juiste expertise binnen ons team en volgt advies zo spoedig mogelijk, 
meestal binnen 4 uur.

Het advies wordt schriftelijk bevestigd per email, zodat dit in het dossier van de patiënt kan worden toegevoegd. 

Wie zitten er in het Transmuraal Expertiseteam Palliatieve Zorg?
In het team zitten artsen, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten, met een specialisatie in palliatieve zorg. Ze hebben de kaderopleiding palliatieve zorg doorlopen (artsen) en verlenen minimaal 16 uur per week palliatieve zorg aan eigen patiënten. De teamleden hebben onderling contact en zijn goed op de hoogte van de sociale kaart in de regio.

Welke organisaties zijn aangesloten bij het Transmuraal Expertiseteam Palliatieve Zorg?
Het Transmuraal Expertiseteam Palliatieve Zorg is een samenwerking tussen het Spaarne Gasthuis, Amstelring, Hospice Bardo, Kennemerhart, Zorgbalans, Novicare, Ons Tweede Thuis, HZK en Zorggroep Haarlemmermeer. 

Wat kost een advies?
Een advies is gratis. De teamleden die je advies geven, krijgen voor hun tijd en expertise betaald via de zorgverzekeraar. Om het advies te kunnen declareren, hebben ze wel de gegevens van de patiënt om wie het gaat nodig. Dat zal bij het advies worden uitgevraagd. 

Wie is verantwoordelijk voor een gegeven advies? 
De specialisten palliatieve zorg van het Transmuraal Expertiseteam Palliatieve Zorg geven een advies aan de betrokken zorgverlener/ behandelaar. De behandeling wordt niet overgenomen door de leden van het Transmuraal Expertiseteam Palliatieve Zorg. De kwaliteit van de geboden zorg is altijd de verantwoordelijkheid van de behandelaar. 
 

Contact en aanmelden nieuwsbrief