Nieuws Netwerk Zuid-Hollandse Eilanden 13 februari 2022

SIRE-campagne gaat vandaag van start

De SIRE-campagne over de dood ('Praat erover. Niet eroverheen') gaat vandaag van start. Via radio- en tv-spots, advertenties in kranten en posters in bushokjes worden burgers opgeroepen de dood niet meer zo vaak dood te zwijgen. Bureau MORBidee is trots op de bijdrage die ze aan de campagne heeft kunnen leveren.

SIRE heeft voorafgaand aan de campagne onderzoek gedaan naar de mate waarin mensen wel of niet over de dood praten. Meer dan de helft van de Nederlanders geeft daarin aan niet genoeg te hebben gesproken over de dood met iemand die er nu niet meer is. Hierdoor heeft men niet goed afscheid kunnen nemen, en heeft men spijt: het verdriet is groter en het bemoeilijkt de rouw.

Andere resultaten uit het onderzoek:
- slechts 27% van de Nederlanders heeft alles tegen hun naasten gezegd, mochten zij morgen overlijden. Hierbij gaat het zowel over praktische als emotionele en financiĆ«le zaken
- 31% van de Nederlanders vindt het moeilijk om over het eigen overlijden te praten
- slechts 28% neemt het initiatief tot een gesprek over de dood met een naaste
- 39% denkt in het algemeen dat praten over de dood de angst voor de dood vermindert. Als het gaat om de laatste levensfase, dan denkt 53% dat praten over de dood kan helpen de laatste fase gerust tegemoet te gaan
- 16% is bewust bezig met het eigen sterven

Dooddoeners
Het gesprek over dood of rouw wordt vaak vermeden met behulp van dooddoeners, zo bleek uit onderzoek. 64% maakt in het gesprek makkelijk gebruik van dergelijke dooddoeners. Daarmee bedoelt SIRE opmerkingen als 'Ach, je bent jong, je bent zo weer zwanger' tegen iemand die net een miskraam heeft gehad, 'Nou, op zich wel een mooie leeftijd' tegen iemand die een oudere persoon is verloren' of 'Laten we morgen gewoon naar de dierenwinkel gaan' tegen een kind dat net zijn of haar huisdier is verloren. SIRE wil met de campagne een einde maken aan die dooddoeners.

Bij het ontwikkelen van de campagne heeft SIRE zich laten adviseren door diverse personen, waaronder longarts Sander de Hosson, rouwdeskundige Manu Keirse, kinderrouwtherapeut Tanja van Roosmalen en Bureau MORBidee-mede-eigenaar Rob Bruntink.

Voor het zien en luisteren van de radio- en tv-spotjes, klik hier.
Voor de diverse dooddoeners, klik hier.

Lees hier verder.

Contact