Koppelbed is er nu ook voor de thuissituatie

Nieuws Netwerk Zuid-Hollandse Eilanden 12 augustus 2023

Stichting Piggelmee en Van der Mark Zorghulpmiddelen slaan de handen ineen. KoppelBedThuis biedt mensen in de laatste fase van hun leven de mogelijkheid om thuis naast hun geliefde of kind(eren) te slapen.

Hoeksche Waard - Wat als u de laatste fase van uw leven thuis wilt doorbrengen. In die situatie wordt er vaak een bed beneden geplaatst. Dan zijn er voor de partner en kinderen weinig mogelijkheden om ernaast te slapen. Er kan wel een bed worden bijgeschoven. Dit is vaak behelpen. Er is een opening tussen bedden en er is ongelijkheid in hoogte. Terwijl je graag zoveel mogelijk tijd samen, dicht bij elkaar doorbrengt. Ook als je slaapt. Oprichtster van Stichting Piggelmee, Nelleke van der Waal, zocht een oplossing. Zij maakt als verlies-, rouw- en stervensbegeleider mee dat fysiek dicht bij elkaar belangrijk is, het voegt leven toe aan de dagen. Nelleke stapte naar Van der Mark Zorghulpmiddelen in Numansdorp. Van der Mark Zorghulpmiddelen heeft al vele hoog/laag-bedden en andere hulpmiddelen bij mensen thuisgebracht en is bekend met de thuissituatie. Van der Mark ging, bijgestaan door Stichting Piggelmee, Conny Bouwer van het Netwerk Palliatieve Zorg, palliatief verpleegkundigen en wijkverpleegkundige Caecilia Mastenbroek, aan de slag. In de afgelopen twee jaar is er aan de ontwikkeling van het koppelbed voor in de thuissituatie gewerkt.

Het ontwikkelde KoppelBedThuis biedt dé oplossing. Het is verstelbaar in de hoogte tot het net zo hoog is als het (zorg)bed en met een speciaal, extra breed matras is een eenpersoonsbed in een paar minuten omgetoverd tot een volwaardig tweepersoonsbed. Zo kun je zonder kunst- en vliegwerk genieten van elkaars nabijheid in een fase waarin dat zo belangrijk is. De flexibiliteit van de constructie zorgt ervoor dat je het bed gemakkelijk opklapt, wegzet en opbergt. De signalering vindt plaats door de verpleegkundigen of verzorgenden uit de thuiszorg of de huisarts. Zij wijzen mensen op de mogelijkheid van de inzet van het KoppelBedThuis. Nadat de cliënt heeft aangegeven dat zij/hij behoefte heeft, informeren zij bij Van der Mark of er een KoppelBedThuis beschikbaar is. Is dit het geval, dan wordt de cliënt gekoppeld aan Van der Mark. Zij dragen tenslotte zorg voor het leveren van het koppelbed en het geven van een instructie voor het gebruik ervan. Telefoonnummer Van der Mark Zorghulpmiddelen: 0186-573585. Stichting Piggelmee is zo’n twee jaar geleden de initiatiefnemer geweest van de ontwikkeling van een goed en veilig koppelbed in de thuissituatie. Het KoppelBedThuis wordt gratis verstrekt. Dit wordt mogelijk gemaakt door donaties. Stichting Piggelmee heeft op dit moment twee koppelbedden om in te zetten in de Hoeksche Waard. Er is mogelijkheid op te schalen naar meer bedden. Meer informatie via Nelleke van der Waal info@stichtingpiggelmee.nl.

41635ffb-068e-4758-9a82-7b80d8b9228a_thumb840-(1).jpg

Contact