Hoe kun je op afstand toch samenzijn

Nieuws NPZ Utrecht Zuid 02 april 2021

Het boekje Samen zijn op Afstand is bedoeld voor patiënten en naasten die vanwege de coronacrisis en bijbehorende maatregelen niet bij elkaar kunnen zijn. Veel mensen hebben het coronavirus en hebben er weinig last van. Maar een deel van de zieken belandt in het ziekenhuis. Sommigen komen zelfs op de intensive care. Ook zijn er mensen in een verpleeghuis die zich alleen voelen. Naasten mogen vaak niet bij ze op bezoek en dat is verdrietig.

Hoe kun je op afstand toch samen zijn? Daar helpt het boekje bij. Het is een online printbaar boekje dat patiënten en naasten helpt, inspireert en informeert met praktische tips hoe ze samen in contact kunnen zijn en ook op afstand kunnen meeleven. Het nodigt uit tot een gesprek dat verder gaat dan medische onderwerpen.

Het boekje ter inspiratie en als gesprekshulp

Het boekje kan worden gebruikt om in gesprek te komen en in contact te blijven. De tips, ideeën en invulpagina’s hebben als doel om een gesprek te faciliteren. Veel mensen geven aan dat met elkaar praten nodig is in deze onzekere tijd. Dat blijft echter lastig zonder leidraad. Mag er bijvoorbeeld maar één naaste bij de patiënt op bezoek, dan kan deze het boekje gebruiken om ook andere geliefden op de hoogte houden. 

Ook voor zorgprofessionals

Voor zorgprofessionals is dit boekje een mogelijke handreiking om het gesprek tussen naasten op te starten, vorm te geven of te bespoedigen. Het boekje of een enkele pagina kan uitgereikt of toegestuurd worden. Maar het kan ook worden getipt aan een naaste om het contact vorm te geven. Andersom kan iemand het ook zelf aan de zorgprofessionals aanreiken. Elke vorm van verspreiding wordt toegejuicht en daarom het boekje en de losse bladen via deze website aan voor gebruik.

Het boekje bevat drie onderdelen

  1. Informatie en tips: het boekje bevat verschillende pagina’s met informatie voor de patiënt en naasten over communicatie in isolatie, tips voor samen zijn op afstand en geeft een handvat voor een belangrijk gesprek: praten over levenseinde.
  2. ‘Over mij’ pagina’s: dit gedeelte bevat een korte gesprekshulp om persoonlijke voorkeuren op communicatie en menselijk vlak aan te kunnen geven.
  3. Dagboek pagina’s: deze pagina’s kunnen door thuisblijvers, bezoekers en de patiënt zelf gebruikt worden om de dagelijkse gebeurtenissen vast te leggen.

Het boekje Samen zijn op Afstand

Zie voor alle informatie over het boekje de website samenzijnopafstand.nl

Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van het nieuws uit de regio? Meld je dan aan.