Nieuws NPZ Utrecht stad en Zuidoost-Utrecht 22 juli 2022

Webinars Carend augustus, september en oktober

Er komen weer interessante webinars aan bij Carend. Interculturele palliatieve zorg en de herziene richtlijn ‘Palliatieve sedatie komen langs, en er is een reeks over kinderpalliatieve zorg.

Eerst zetten Sabine Netters en Sander de Hosson van Carend op 30 augustus de belangrijkste wijzigingen van de herziene richtlijn ‘Palliatieve sedatie’ op een rij. Indicatiestelling, uitvoering, maar ook (proactieve) communicatie zullen uitgebreid aan de orde komen.

Op 6 september worden er fragmenten gekeken van de documentaire CONTACT. We volgen een huisarts die met compassie een patiënt in de laatste levensfase begeleidt. De huisarts maakt contact, zoekt professionele nabijheid en laat zichzelf als mens zien. Na het kijken van elk fragment, krijg je als deelnemer een vraag voorgelegd, om te reflecteren op wat je zelf zou doen als mens en als zorgprofessional in het contact met deze patiënt.

Op 11 oktober gaat het over interculturele palliatieve zorg. Mustafa Bulut, geestelijk verzorger werkzaam in het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, vertelt hoe mensen met een islamitische achtergrond omgaan met een niet te genezen ziekte.

Na de zomer organiseert Carend ook een bijzondere webinarreeks, in samenwerking met Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg. Alle webinars zijn als geheel, maar ook afzonderlijk van elkaar te volgen.

Op 13 september is er een kennismaking met kinderpalliatieve zorg. Paula van Driesten verloor haar 13-jarige zoon Tycho in 2020. Tijdens de webinar deelt zij haar ervaringen. Eduard Verhagen, kinderarts en hoogleraar palliatieve zorg voor kinderen, leidt ons door de geschiedenis van de kinderpalliatieve zorg in Nederland.

Op 20 september gaat het over praten over de dood met kinderen. Kinderoncoloog Erna Michiels, rouwtherapeut Agmar Butcher en ervaringsouder Marjolein Broeren delen hun kennis en ervaringen. Ze geven informatie over wat kinderen van de dood kunnen begrijpen en handvatten hoe je met hen hierover in gesprek kunt gaan.

Op 27 september vertelt rouw- en verliestherapeut Tanja van Roosmalen over specifieke aspecten van ‘levend verlies’ en rouw bij ouders, zieke kinderen en bij hun broers en zussen. Ouders ervaren niet alleen het moment van diagnose als een verlies, maar ook veel momenten daarna. Ook is er aandacht voor de ondersteuning die zorgverleners kunnen bieden in hun dagelijkse praktijk.

Op 4 oktober gaan Nette Falkenburg, geestelijk verzorger in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis, en Nienke van de Giessen, senior verpleegkundige bij jongerenhospice Xenia, het gesprek met elkaar aan. Aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden laten zij zien hoe je als zorgverlener kunt reflecteren op je eigen rol in het zorgproces met een ernstig zieke patiënt.

Lees meer en schrijf je in!

INTERESSANT