Uit het netwerk - maak kennis met Geza Mobers

Nieuws NPZ Utrecht stad en Zuidoost-Utrecht 06 mei 2025

In onze nieuwe rubriek 'Uit het netwerk' laten we telkens iemand aan het woord die actief is binnen de Netwerken Palliatieve Zorg in de regio Utrecht. Want samen maken we de palliatieve zorg sterker én achter elk initiatief staat een bevlogen professional of vrijwilliger. Deze maand trappen we af met Geza Mobers, coördinator bij VPTZ de Biltse kernen en verliesbegeleider.

“Het zit in de kleine dingen; echte aandacht, een wandeling, een glimlach”
Geza Mobers over VPTZ, palliatieve zorg en samenwerking in het netwerk

Kun je jezelf kort voorstellen?
"Ik ben Geza Mobers, ik woon in het landelijke Westbroek, ben getrouwd en moeder van twee uitwonende dochters. Als coördinator bij Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) de Biltse kernen werk ik met speciaal opgeleide vrijwilligers. Zij ondersteunen mensen in de laatste levensfase en hun naasten, thuis of in het verpleeghuis. Daarnaast heb ik mijn eigen praktijk Lente, waarin ik mensen begeleid bij rouw en verlies."

Wat spreekt jou aan in dit werk? Wat maakt het mooi en wat zijn de uitdagingen?
"Onze vrijwilligers brengen rust, ruimte en oprechte aandacht. Ze hebben de tijd, iets wat in de reguliere zorg soms ontbreekt, en vullen zo de professionele zorg op een waardevolle manier aan. Ze ontlasten mantelzorgers én zijn er voor de patiënt.
Wat ik telkens weer bijzonder vind, is hoe snel er een diep contact kan ontstaan. Soms is het maar voor even, maar het is écht. Het zit in kleine dingen: een luisterend oor, gezelligheid, een wandeling in de zon, gewoon nabij zijn.
Tegelijk zijn er ook uitdagingen. We willen graag dat meer mensen ons weten te vinden, zodat we meer thuisinzetten kunnen doen. Daar spelen verwijzers een grote rol in. Ook financieel is het spannend: onze vaste kosten stijgen, maar de landelijke subsidie dekt dat niet volledig."

Waar ben je binnen het netwerk bij betrokken?
"Sinds september ben ik actief in de werkgroep Wegwijzer Palliatieve Zorg. Deze wegwijzer brengt overzicht in de fasen van palliatieve zorg: van signalering tot nazorg. Wie is betrokken, wie doet wat, welke hulpmiddelen zijn er? Voor die tijd zat ik in de klankbordgroep transmurale samenwerking, waar we samen goede voorbeelden selecteerden, de wegwijzer was daar één van."

Wat betekent het netwerk voor jou?
"Het netwerk is voor mij een bron van inspiratie en kennis. Dankzij de nieuwsbrief en de bijeenkomsten ben ik steeds op de hoogte van wat er speelt in de regio: nieuwe tools, scholingen, bijeenkomsten... Het aanbod is breed en relevant voor iedereen in het veld. En je ontmoet collega’s uit andere organisaties, die uitwisseling is waardevol."

Tot slot: wat wil je collega’s in het netwerk graag meegeven?
"Noem VPTZ-vrijwilligers als vanzelfsprekend onderdeel van het zorgaanbod in de laatste levensfase. Hun aanwezigheid maakt vaak het verschil. Samen maken we thuis sterven mogelijk!"

INTERESSANT