Team in Beeld Het Bezinningshuis

Nieuws NPZ Utrecht stad en Zuidoost-Utrecht 29 juni 2021

Hilda en Robin Zuidam runnen sinds 2018 samen het Bezinningshuis in Den Dolder. Het echtpaar wil ruimte bieden aan iedereen die vragen heeft rondom sterfelijkheid. Dood, rouw en verlies zijn thema's die Hilda en Robin zowel persoonlijk als professioneel verbinden.

“We hebben altijd gezegd dat we een goede relatie hebben, maar we moeten niet samenwerken. Dat is even anders gelopen”, lacht Hilda Zuidam. Hilda is docent en begeleidingskundige, lange tijd op de Hogeschool Utrecht, nu vooral op het gebied van sterven en rouwen. Haar man Robin heeft zijn sporen verdiend in de muziekwereld. Na een opleiding stervensbegeleiding is hij vrijwilliger bij een hospice en werkt hij voor het centrum voor levensvragen Zuidoost-Utrecht. “We zijn heel complementair”, legt Hilda uit. “Dat zorgt dat ons werk hier goed loopt.” “We hoeven er bovendien niet van te leven”, legt Robin uit. “Het begeleiden van mensen wordt uit de stichting Bezinningshuis bekostigd. Daar verdienen we niets mee. Dat houdt het voor ons heel zuiver.”

Je verhouden tot een nieuwe werkelijkheid: dat het leven ophoudt

Wij hebben beiden in ons leven veel te maken gehad met de dood”, vertelt Robin. “In 2014 is een goede vriend van ons overleden. Zijn angst en weerstand hebben wij van dichtbij meegemaakt. Dat bracht ons op het idee om een ruimte te creëren waar mensen zich kunnen verhouden tot die nieuwe werkelijkheid dat het leven binnen afzienbare tijd gaat ophouden. Niet in de terminale fase, maar juist in het traject ervóór, als je binnen je gezin of met je partner met het stervensproces bezig bent. De relatie verandert. Er kan verwijdering of eenzaamheid ontstaan omdat men elkaar niet wil belasten.” Hilda: “Je mag het bij ons hebben over het leven, maar je mag het ook echt hebben over daar waar het wringt, over je angsten en je woede en alles wat daarbij komt.”

Voor mensen die ziek zijn, voor familie en vrienden èn voor professionals

“Doordat we op de grens van Eemland en Zuidoost-Utrecht zitten, konden we ons in twee palliatieve netwerken bekend maken en samenwerkingsverbanden aangaan”, vertelt Hilda. “Hierdoor weet de doelgroep ons inmiddels steeds beter te vinden. Via ons netwerk proberen wij de juiste hulp, voor de juiste persoon, op de juiste plek te krijgen.” Er komen niet alleen mensen die zelf ziek zijn, maar ook naasten, zoals familie, vrienden en partners. “Sterven kan een vloeiende beweging zijn. Daarom is het belangrijk dat je ermee aan de gang gaat aan de voorkant van de dood. Als ieder zijn plek heeft en gezien wordt, kan het een veel rustigere en zelfs waardevolle tijd zijn.” Vijftigers stappen geregeld over de drempel als een ouder is overleden. Robin: “Ze worden geconfronteerd met hun eigen sterfelijkheid en vragen zich af hoe zij hun laatste jaren willen invullen en hoe zij straks willen terugkijken.” Hiernaast richt Het Bezinningshuis zich ook op professionals in zorg en welzijn met workshops en trainingen, lezingen en bijeenkomsten.

Nieuwe plek in Hollandsche Rading

Na de zomer gaat in Hollandsche Rading een nieuwe locatie open, waar ook overnacht kan worden. Uiteraard is het Bezinningshuis tijdens de coronacrisis gesloten. “Persoonlijke begeleiding doen we nu telefonisch”, vertelt Robin. “Daarnaast voeren we livegesprekken via Facebook en Zoom over wat deze crisis met ons doet. Nu komen grote levensvragen naar boven; straks verwacht ik een hausse aan rouwtrauma’s.”

Website Het Bezinningshuis

Door: Brenda van Dam
Bron: Pallium juni 2020

INTERESSANT