RTA Palliatieve zorg gepubliceerd: een gedeeld startpunt voor goede zorg
Met behulp van de inzichten uit de Regionale Transmurale Afspraken (RTA) is er een praktisch en toegankelijk hulpmiddel ontwikkeld: de Wegwijzer Laatste Levensfase.
Filip de Vos: “Met één kaart zie je waar je staat in het zorgtraject en waar je naartoe werkt. Dat helpt echt in de dagelijkse praktijk.”
Hoe werk je samen aan goede palliatieve zorg? In Midden-Nederland is dat nu vastgelegd in een Regionaal Transmurale Afspraak (RTA). Die helpt zorgverleners om, juist in de laatste levensfase, beter samen te werken over lijnen en disciplines heen.
Huisarts Marieke Ausems en internist-oncoloog Filip De Vos vertellen in het artikel hoe de RTA tot stand kwam, wat het vraagt in de praktijk, en hoe het helpt om samen met patiënten tot afgestemde zorg te komen.
Ook Lydia Ketting-Stroet, voorzitter van de werkgroep, onderstreept het belang van vertrouwen en verbinding: “De RTA biedt duidelijkheid over wie wat doet, wanneer en met welk doel.”
Wegwijzer Laatste Levensfase
Nieuw is ook de Wegwijzer Laatste Levensfase: een praktische kaart voor zorgverleners en patiënten, die in één oogopslag inzicht geeft in het zorgtraject en bijbehorende keuzes.
Lees het artikel op de website van Trijn.
Inspiratiemiddag ‘Een kwestie van geluk'
Tijdens de praktische inspiratiemiddag Een kwestie van geluk. Maak jij het verschil?!’ op woensdag 15 oktober, aangeboden door de Netwerken Palliatieve Zorg Utrecht, krijg je handvatten voor het gesprek over de laatste levensfase. Je ontmoet collega’s, deelt ervaringen en volgt workshops zoals ‘Effectief werken met Regionale Transmurale Afspraken (RTA’s)’ en ‘Hoe past de Wegwijzer in de transformatie’. Zo kun jij patiënten en naasten nog beter ondersteunen met duidelijke informatie. Meld je snel aan – vol is vol!
Meld je hier aan.