Onmogelijke keuze voor verpleging
Het aanhoudende tekort aan beschermingsmiddelen tegen corona zadelt verpleegkundigen en verzorgenden in de wijkverpleging en verpleeghuizen op met een duivels dilemma. Stoppen we met zorg verlenen of accepteren we het risico dat we onze eigen patiënten besmetten?
Meldingen
“Het is een onmogelijke keuze”, aldus V&VN-voorzitter Gerton Heyne gisteren in De Telegraaf, NRC en Nieuwsuur. “En door niets te doen legt de politiek die vraag op de schouders van honderdduizenden zorgprofessionals.” V&VN kreeg via het meldpunt van V&VN honderden meldingen van verpleegkundigen en verzorgenden die geen of nauwelijks toegang krijgen tot beschermingsmiddelen, maar wel worden aangespoord om hun werk te blijven doen. Een verpleegkundige die werkt in een verpleeghuis: “Het is voor mij niet de vraag óf, maar wanneer ik besmet zal raken.”
Niet oké
Onbeschermde verpleegkundigen en verzorgenden lopen niet alleen een risico zelf corona te krijgen, maar ook om een besmettingshaard van het virus te worden. “In de politiek wordt er niet over gepraat,” zegt Heyne. “Alsof het niet bestaat.” Halverwege maart trok V&VN al aan de bel bij VWS over het tekort aan beschermende middelen. Heyne: “Wij hebben hier al weken geleden voor gewaarschuwd. Neem de mondmaskers. Hoe ingewikkeld is dat? Het duurt te lang. De inkoop is niet oké, de productie is niet oké en de distributie is niet oké.” V&VN wil dat het kabinet haast maakt met de eigen productie van beschermende spatbrillen, mondkapjes en schorten.
Onmogelijke keuze
“Stoppen we met zorg verlenen of accepteren we het risico dat we onze eigen patiënten besmetten?” Verpleegkundigen en verzorgenden staan voor een onmogelijke keuze. Eén ding is duidelijk: zij mogen nooit gedwongen worden om onbeschermd te werken.
Handreiking beschermingsmiddelen
Sta je als verpleegkundige en verzorgende zelf voor deze keuze? Klik dan hier voor de afwegingen die je kunt maken.