Bijeenkomst over betere palliatieve zorg in de ggz: “Geen luxe, maar noodzaak”
Op 3 juni kwamen zorgprofessionals uit de vier grote stedelijke Netwerken Palliatieve Zorg, waaronder Utrecht stad en Zuidoost-Utrecht, samen in Utrecht. Zij deden mee aan een werkconferentie over betere palliatieve zorg voor mensen met psychische problemen (ggz). Het doel: elkaar leren kennen, ervaringen delen en bespreken wat er goed gaat en wat beter kan.
De bijeenkomst werd georganiseerd door de netwerken samen met PsyPal+, een project dat zich inzet voor betere palliatieve zorg in de geestelijke gezondheidszorg. De conferentie past in een groter plan om deze zorg in heel Nederland te verbeteren.
Vijf belangrijke knelpunten
Karin den Boer, onderzoeker en verpleegkundig specialist, gaf aan dat zorgverleners uit de ggz en palliatieve zorg elkaars werelden nog onvoldoende kennen. Daardoor is samenwerking vaak lastig. Ze benoemde vijf knelpunten die veel deelnemers herkenden:
- Onduidelijke sociale kaart (wie doet wat in de zorg?)
- Weinig mogelijkheden voor overleg of advies
- Moeilijke en onduidelijke financiering
- Gebrek aan kennis over elkaars werkveld
- Kwetsbare, losse initiatieven die niet structureel zijn
Goede voorbeelden uit de praktijk
Gelukkig zijn er ook mooie initiatieven. In Amsterdam/Diemen werken huisarts, hospice en GGD goed samen. GGD-medewerkers zijn daar getraind met de Toolkit Proactieve palliatieve zorg. Ook zijn instellingen als Jellinek en de GGD actief betrokken bij het netwerk.
In Utrecht leidde een bijeenkomst over hospicezorg tot betere samenwerking tussen Jellinek en de palliatieve zorg. Jellinek ontwikkelde ook een handreiking voor mensen zonder papieren.
In Rotterdam zijn er maandelijkse consultaties palliatieve zorg bij CVD Havenzicht. In Den Haag nemen steeds meer ggz-instellingen deel aan projecten, zoals het verbeteren van de regionale consultatie.
Wat is er nu nodig?
In bijna alle regio’s is behoefte aan:
- Meer kennis over palliatieve zorg binnen de ggz
- Meer mogelijkheden voor overleg
- Structurele samenwerking tussen instellingen
Palliatieve zorg wordt binnen de ggz nog te vaak gezien als iets wat buiten de eigen taak valt. Ook voelen professionals zich soms onzeker bij het omgaan met dood en sterven. Opnames in hospices verlopen beter dan voorheen, maar het kan nog beter.
Vervolgstap: landelijk in 2026
De goede voorbeelden zijn per regio op posters gezet. Die worden binnenkort geanalyseerd om te kijken wat de grootste landelijke knelpunten zijn. De wens is om in 2026 een landelijke vervolgbijeenkomst te organiseren.
De conferentie van 3 juni was een belangrijke stap voorwaarts. Zoals een deelnemer zei:
"Palliatieve zorg in de ggz is geen luxe, maar een noodzaak. We moeten elkaars taal leren spreken, en elkaar vaker opzoeken."
Het volgende regionale overleg is op maandag 17 november van 14.00 tot 16.00 uur in woonzorgcentrum Rosendael in Utrecht.
Meer informatie?
Wil je meer weten over de werkconferentie? Bekijk het verslag.