We moeten de dood weer onderdeel van het leven maken

Nieuws NPZ Rivierengebied 23 maart 2023

Mirjam (48) is huisarts, ongeneeslijk ziek én de hoofdpersoon in de documentaire ‘Dying to live’. Ze is ook één van de zes patiënten die meewerkt aan een landelijke publiekscampagne rond palliatieve zorg ‘Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld’. Sinds februari 2019 weet ze dat ze niet meer zal genezen van haar longkanker.

Klik hier om de documentaire te kijken.

Ongeneeslijk ziek. Niet uitbehandeld.

'Mensen die ongeneeslijk ziek zijn hebben in beperkte mate toegang tot de palliatieve behandelingen die wél beschikbaar zijn', zegt Saskia Teunissen, bestuurder van PZNL (Palliatieve Zorg Nederland). 'Voor zorgverleners is het niet vanzelfsprekend om die mogelijkheden onder de aandacht te brengen.' Toegang tot palliatieve zorg begint met het gebruik van de juiste woorden. Een woord als ‘uitbehandeld’ blokkeert die toegang.  Daarom is PZNL 14 maart  gestart met de campagne ‘Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld’.

Klik hier om er meer over te lezen.

Meer aandacht voor palliatieve zorg

Hoe kun je iemand in zijn laatste levensfase het beste helpen? Longarts Sander de Hosson vindt dat we leven in een maatschappij waarin het bijna onacceptabel is geworden dat je sterft aan een ziekte. Hij vertelt samen met patiënte Jannie Oskam waarom het belangrijk is om de dood beter bespreekbaar te maken.

Jannie Oskam, ongeneeslijk ziek, vindt dat er meer aandacht voor palliatieve zorg moet komen. ”Ik heb een ziekte, maar ik voel me niet ziek. Het zijn meer de behandelingen. Dat is wel een traject en dat is emotioneel ook wel een opgave. Het vraagt veel van je veerkracht.”

Samen werkten ze mee aan een interview bij Op1. Klik hier om het te bekijken.

Training: Zorg in de stervensfase

Als een patiënt na een kort of lang ziekbed gaat overlijden, vinden er verschillende lichamelijke en geestelijke veranderingen plaats. Deze veranderingen wijzen erop dat sterven dichtbij is. Niet alle veranderingen komen bij iedere stervende voor en ook niet in dezelfde mate. Ook de volgorde waarin ze verschijnen, verschilt van persoon tot persoon. Ieder mens en ieder sterfbed is uniek.

Wil jij als zorgverlener het verschil maken? Meld je dan nu aan voor de training op 9 mei.

Contact en nieuwsbrief