Scholing: Troosten, hoe doe je dat

Nieuws NPZ Noordwest Veluwe 16 juni 2021

Kort geleden vonden vanuit het Netwerk Palliatieve Zorg samen met het Centrum voor Levensvragen (CvL) Eemland en NW Veluwe twee online thema-avonden plaats. Thema: ‘Troosten, hoe doe je dat?’

Kort geleden vonden vanuit het Netwerk Palliatieve Zorg samen met het Centrum voor Levensvragen (CvL) Eemland en NW Veluwe twee online thema-avonden plaats. Thema:  ‘Troosten, hoe doe je dat?’

Willem Blokland, humanistisch raadsman en verbonden aan het CvL Eemland en NW Veluwe hield een inleiding en er was gelegenheid voor uitwisseling. Wat kun je bieden aan je cliënten die verliezen lijden? Gezondheid, vitaliteit, dierbaren, we lijden veel verliezen. Wat is dan hulp? Wat heb je te bieden als iemand somber, verdrietig, boos is over alles wat hem of haar overkomt? 

Aan de hand van het ‘two-legsmodel’, ontwikkeld in het UMCU,  liet Willem zien hoe we zowel aandacht nodig hebben voor de medische, fysieke  behandelwereld als voor de wereld van betekenis. Troost is niet iets dat je uit je hoge hoed schudt, maar troost kan worden gevonden in het aandachtig aanwezig zijn, luisteren naar wat de ander je vertelt, niet met ‘oplossingen’ komen maar met nabijheid. Aandacht blijkt in zichzelf al troost te zijn.

Werkers in de zorg staan vaak onder tijdsdruk. Hoe kan ik daar ook nog tijd voor maken, was een vraag die men zich stelde in sommige breakout rooms.  Het bijzondere is dat echte aandacht niet uitsluitend iets is waar je uitgebreid voor moet gaan zitten. Echte aandacht is een houding. Die kan aan het licht komen tussen alle bedrijven door, in het handelen, juist ook terwijl je bezig bent met de patiënt. 

Deze avonden waren een groot succes, in totaal waren er meer dan 130 deelnemers, veel verpleegkundigen, andere zorgverleners en vrijwilligers. De avonden zijn zeer goed ontvangen door de aanwezigen. De bijeenkomst zal vaker worden aangeboden. Informatie en aanvraag bij CvL Eemland (zie website).

Aanmelden nieuwsbrief
Klik op de knop hieronder om je aan te melden voor onze nieuwsbrief