Een Succesvolle Week van Palliatieve Zorg

Nieuws NPZ Noordwest Veluwe 19 december 2023

Van 9 tot 14 oktober stond de schijnwerper op palliatieve zorg tijdens de jaarlijkse Week van de Palliatieve Zorg. In samenwerking met NPZ Noordwest Veluwe organiseerden zorgorganisaties diverse activiteiten en bijeenkomsten, waar zowel patiënten als hun naasten, professionals en vrijwilligers gretig gebruik van maakten. Het hoogtepunt van de week was de lancering van het 'levenspad', een waardevolle bron van informatie over palliatieve zorg

 

Open Dagen en Thema Middagen

De open dagen van hospices in de regio trokken dit jaar weer veel belangstelling, terwijl de themamiddag in het St Jansdal ziekenhuis niet alleen burgers, maar ook zorgverleners aantrok. Op de kennismarkt konden zij zich informeren over uiteenlopende onderwerpen, waaronder hospices, zorg voor kinderen, zingeving en de wensambulance. Deelnemers ontvingen informatieve folders en het kaartspel "Kiezen & Delen," een spel vol dilemma's, stellingen en vragen over het leven, ziekte en dood. Het spel, geschikt voor jong en oud, gezond of ziek, moedigt iedereen aan om openlijk te praten over de essentie van het leven.
 

Inspirerende Sprekers en Branche Meeting

Sander de Hosson, een inspirerende gastspreker, nam meer dan 130 zorgverleners mee in de belangrijkste aspecten rondom de stervensfase. De jaarlijkse branche meeting bood aan ruim 90 deelnemers verdieping op verpleegkundig gebied. Palliatief redeneren werd uitvoerig behandeld door deskundigen als Gon Uijtewaal, Conny Dooijeweerd en Metta Bunk. Hospice Nunspeet en het netwerk deelden de organisatie van dit evenement. De rode draad gedurende deze week, waarin ook interne organisaties aandacht besteedden aan het thema, was dat palliatieve zorg een gezamenlijke inspanning is. Medewerkers ontvingen markeerstiften met vermelding van het palliatief consultteam, met de opdracht om de palliatieve fase tijdig te markeren.
 

Het Levenspad: Een Gids in Palliatieve Zorg

Een van de hoogtepunten van de week was de lancering van het 'levenspad.' Deze naam is zorgvuldig gekozen, want mensen die niet meer kunnen genezen na een diagnose leven vaak nog vele jaren met de ziekte. In samenwerking met het Netwerk Palliatieve Zorg Noordwest Veluwe is dit levenspad ontwikkeld, een bron van informatie voor patiënten, naasten/mantelzorgers en zorgprofessionals.

Het levenspad is onderverdeeld in vier stappen:

  • Signaleren en markeren
  • Leven in de palliatieve fase
  • Laatste levensfase
  • Nazorg

Elke stap biedt essentiële informatie, met speciale aandacht voor rouw, proactieve zorgplanning en de rol van de patiënt in de maatschappij. Het pad is dynamisch en wordt voortdurend aangepast aan nieuwe inzichten en ontwikkelingen in de zorg voor mensen in de palliatieve fase en hun naasten.

Meer informatie over het levenspad is te vinden op www.levenspad.nu.

Aanmelden nieuwsbrief
Klik op de knop hieronder om je aan te melden voor onze nieuwsbrief