Boekrecencie: Tussenland door Jannie Oskam

Nieuws NPZ Noordwest Veluwe 16 juni 2021

Jannie Oskam heeft in haar recent uitgekomen boek ‘Tussenland, over leven met de dood in je schoenen’, beschreven waar je in terecht komt als je niet meer kan genezen. Zij noemt dat Tussenland.

Zij beschrijft haar eigen ervaringen met haar ziekte, wat zij allemaal tegenkomt, ze vertelt over de medische zorg en de palliatieve zorg. Zij verbreedt en verdiept haar verhaal door middel van interviews met mede ‘tussenlanders’, met zorgverleners, experts.

Vervolgens onderzoekt zij wat palliatieve zorg kan betekenen.  Palliatieve zorg richt zich op léven met een ongeneeslijke ziekte. Die ziekte grijpt in op alle levensgebieden. Palliatieve zorg biedt zorg en aandacht op al die levensgebieden.  Wat heb je nodig? Wat helpt en wat niet? Wat zijn de mogelijkheden waar je gebruik van kunt maken?

Jannie Oskam heeft mede dankzij haar 30 jaar werkervaring in de zorg een boek geschreven dat veel meer is dan een persoonlijk verslag over een ziekteproces. Zij biedt wegwijzers om ons te helpen niet te verdwalen in dit Tussenland.

Alle betrokken zorgverleners en naasten kunnen steun en wegwijzer zijn. Als ze maar aandacht hebben voor wat er op dat moment bij jou aan de orde is. 

De verpleegkundige, de arts, geestelijk verzorger, psycholoog, maatschappelijk werk, het palliatief team, lotgenotengroepen in een inloophuis voor mensen met kanker: als je maar weet dat ze er zijn! Wie helpt waarmee? Het komt allemaal aan de orde in dit boek.

De geestelijk verzorger maakt ruimte voor “een goed gesprek  over leven en dood”, in het ziekenhuis én via het Centrum voor Levensvragen. Jannie krijgt de vraag wat haar waarden zijn.  De vraag ‘wat vind je belangrijk in je leven?’ sluit beter bij haar aan. Daarin ontdekt ze vervolgens wat haar waarden zijn.  “We zoeken samen naar de fundamenten van mijn oude leven, daarop kan ik mijn nieuwe leven gaan bouwen”.

 

Rode draad is dat al deze steun en aandacht in samenhang gegeven wordt bij goede palliatieve zorg. Nog te veel mensen krijgen geen of te weinig palliatieve zorg. Gewoon omdat ze niet weten wat er mogelijk is. Omdat ze daar niet over worden geïnformeerd.

Alles bij elkaar is ‘Tussenland’ een lezenswaardig boek geworden dat leerzaam is voor iedereen. Want we hebben vroeger of later allemaal te maken met leven in dit Tussenland. Of je nu zelf patiënt bent, of naaste, of zorgverlener.

In mijn rol als psycho-oncologisch therapeut werkzaam in Toon Hermans Huis Amersfoort, ben ik geïnterviewd voor dit boek. Nu ben ik ook coördinator van 3 CvL. Eens te meer besef ik dat fysieke, psychologische, sociale en geestelijke zorg in samenhang geboden dienen te worden.

Geestelijk verzorger Marc Rietveld zegt het als volgt in één van de interviews:  “Wij zijn van de verhalen en zoeken naar betekenis. Het gaat niet om het einde van het verhaal, het gaat erom dat iemand zijn eigen verhaal leeft, maakt en begrijpt, erop reflecteert en zijn eigen verhaal is”.

Aanmelden nieuwsbrief
Klik op de knop hieronder om je aan te melden voor onze nieuwsbrief