Palliakit in de regio Gelderse Vallei geëvalueerd

Nieuws Netwerk PZ regio Gelderse Vallei 09 april 2025

Begin 2025 is door middel van het uitzetten van een vragenlijst onder de achterban van de samenwerkende partijen de introductie en het gebruik van de palliakit geëvalueerd. We ontvingen feedback van ruim 33 respondenten.

Ervaringsverhaal van Ymke Wilgenburg regieverpleegkundige in de wijk en enthousiaste gebruiker van de Palliakit 

 

 

Ymke werkt in het thuiszorgteam Bennekom Dorp en heeft regelmatig overleg met de twee palliatieve zorgverpleegkundigen binnen Opella.  

 

Bij het bespreken van verschillende casussen in de palliatieve- en terminale fase met elkaar werd Ymke geïnformeerd over de mogelijkheden van de Palliakit. Inmiddels heeft zij al bij drie situaties de Palliakit kunnen inzetten. 

 

Ze licht haar ervaring toe: “Erg prettig, omdat bij deze cliënten nog niet morfine en/of midazolam werd ingezet of een katheter was ingebracht, maar wel alle benodigdheden in huis waren om dit in het weekend makkelijk en snel in te kunnen zetten. De samenwerking met de huisarts en de apotheek heb ik tijdens de inzet van de palliakit als erg prettig ervaren, wegens het snelle handelen. Als wijkverpleegkundige heb ik enkel bij de huisarts hoeven aangeven de palliakit nodig te hebben en de apotheek heeft de kit dezelfde dag nog geleverd. Ik vond het erg fijn dat ik niet de materialen bij verschillende organisaties hoefde te regelen, maar in één keer alle materialen had. Dit maakte dat ik bij twee van de drie cliënten alle benodigde materialen op vrijdag, voor het weekend, in huis had, waardoor ik de zorg kon loslaten en wist: alles is geregeld. Kortom, de palliakit zorgt ervoor dat materialen in huis zijn, waardoor je als zorgverlener met een gerust hart de zorg hebt kunnen organiseren in één van de belangrijkste fases in het leven van een cliënt". 

Wijzigingen:

Naar aanleiding van de eerste evaluatie is besloten:

• Midazolam en morfine zitten er standaard met 10st van elk in, TENZIJ de arts expliciet aangeeft dat het niet erbij hoeft of in kleinere aantallen op het doorgezonden recept -> dit dient thuiszorg (of andere betrokken zorgverleners) dan ook wel te weten zodat ze niet onverwacht met lege handen staan.

• Dat bij afwijkingen t.o.v. de originele afspraak de arts dit noteert op het recept van de kit, dus bv “geen midazolam en 2 i.p.v. 10 ampullen morfine leveren”.

Het protocol is op details aangepast.

Contact