Werkbezoek koning en staatssecretaris regio Eemland

Nieuws NPZ Eemland 03 april 2025

AMERSFOORT, 3 april - Koning Willem-Alexander en staatssecretaris Vicky Maeijer van het ministerie van VWS hebben donderdag een werkbezoek gebracht aan hospice Dôme en Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Het bezoek vond plaats in de context van het door VWS gefinancierde Nationaal Programma Palliatieve Zorg en de regionale transformaties palliatieve zorg die vanuit de gelden van het Integraal Zorgakkoord (IZA) uitgevoerd worden. De Koning legt regelmatig werkbezoeken af met een minister of staatssecretaris. Aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden laten de bewindspersonen de effecten van het beleid zien.

20250403-PalliatieveZorg-Werkbezoek-ZKH-Staatsecretaris-38.jpg

Midden-Nederland is koplopersregio op gebied van palliatieve zorg

De focus van het Nationaal Programma Palliatieve Zorg (NPPZ) is het realiseren van passende zorg in de palliatieve fase. In die palliatieve fase gaat het om de zorg en ondersteuning voor mensen die ongeneeslijke ziek zijn. De palliatieve fase kan enkele weken tot meerdere jaren duren. ‘Passende zorg’ wil zeggen: leven tot het laatst, mét de ongeneeslijke ziekte, en daartoe de juiste zorg en ondersteuning krijgen, op het juiste moment, zoals gewenst is door de patiënt en zijn naasten. Ook de transformaties palliatieve zorg zijn op het aanbod van die passende zorg gericht, door een sterke regionale samenwerking te creëren. Midden-Nederland behoort op dit gebied tot de koploperssregio’s van Nederland, samen met de provincie Drenthe en de Mijnstreek (Zuid-Limburg).

Dank zij IZA-gelden kan de goede kwaliteit van zorg die er in de regio al is voor mensen met een ongeneeslijke ziekte betrouwbaarder worden ingericht, met dank aan de doelgerichte transmurale samenwerking. “De opdracht van patiënten en hun naasten is om anders te gaan samenwerken, met het doel de kwaliteit van zorg en ondersteuning in de palliatieve fase niet afhankelijk te laten zijn van de individuele zorgverlener”, zei Saskia Teunissen, hoogleraar palliatieve zorg en hospicezorg van het UMC Utrecht, en tevens voorzitter van de Stuurgroep van het NPPZ. “Mensen moeten er altijd op kunnen vertrouwen dat ze de juiste, passende zorg krijgen. Het in gezamenlijkheid ontwikkelde transformatieplan maakt dat we daar met velen nog meer ons best voor doen.”

Bezoek aan hospice Dôme en Meander Medisch Centrum

Het werkbezoek startte bij hospice Dôme waar Koning Willem-Alexander en staatssecretaris Maeijer met medewerkers in gesprek gingen over de rol van het hospice in de zorg, het onderwijs en in de regionale samenwerking met bijvoorbeeld huisartsen en ziekenhuizen. Ook stonden zij stil bij het belang van publiekscampagnes over palliatieve zorg. In dat kader toonde de Koning zich bewust van de breedte van palliatieve zorg: "Ik realiseer me goed dat palliatieve zorg meer is dan alleen maar levenseinde zorg", zei hij. Koning Willem-Alexander en de staatssecretaris brachten tevens een bezoek aan een gast die in het hospice verblijft. Tenslotte gingen zij in gesprek met verpleegkundigen en vrijwilligers van het hospice die de gasten in het hospice dagelijkse verzorgen en ondersteunen.

20250403-PalliatieveZorg-Werkbezoek-ZKH-Staatsecretaris-64.jpg

Na het hospice bezochten Koning Willem-Alexander en staatssecretaris Maeijer Meander Medisch Centrum. Daar spraken zij met mensen uit de Patiënten-en Naastenraad van het consortium palliatieve zorg uit die regio, Septet. Zij spraken over onder andere het bespreekbaar maken van palliatieve zorg en de afhankelijkheid van ‘geluk’ in het treffen van deskundige zorgverleners. Aansluitend volgde een gesprek met zorgverleners en deskundigen over onder andere proactieve zorgplanning en deskundigheidsbevordering. Het bezoek werd afgesloten met een gesprek over het regionale IZA-transformatieplan palliatieve zorg (‘Van een kwestie van geluk naar een staat van vertrouwen’), waaraan diverse partijen in Midden-Nederland zich hebben verbonden.

Vroegtijdige gesprekken over wensen, waarden en behoeften

Met IZA-transformaties wordt passende zorg in de palliatieve fase bereikt door de implementatie van het Kwaliteitskader Palliatieve Zorg. In het Kwaliteitskader staat omschreven wat er nodig is voor de meest ideale palliatieve zorg. Door het kwaliteitskader te implementeren wordt palliatieve zorg een normaal onderdeel van de reguliere zorg. Een belangrijke stap daarvoor zijn vroegtijdige gesprekken tussen zorgverleners en patiënten over de wensen, waarden en behoeften die patiënten hebben over hun behandeling en ondersteuning. Als deze gesprekken tijdig gevoerd worden, en de informatie is voor alle betrokken zorgverleners vastgelegd, is de kans het grootst dat de palliatieve levensfase overeen komt met de wensen van de patiënt.

20250403-PalliatieveZorg-Werkbezoek-ZKH-Staatsecretaris-26.jpg
 

Contact en nieuwsbrief