Transformatie palliatieve zorg in Midden-NL
Op 11 juni jl. is de snelle toets voor de transformatie palliatieve zorg, die was ingediend door huisartsenorganisatie Unicum, goedgekeurd. Dit betekent dat we aan de slag kunnen met een transformatieplan voor Midden-Nederland. De strekking van dat plan is om palliatieve zorg van een kwestie van geluk om te vormen naar een staat van vertrouwen.
Het boekje van onze verkenning onder patiënten en naasten in 2023 Een kwestie van geluk heeft al tot allerlei moois geleid: een visie voor Midden-Nederland, verbeterprojecten en nu wordt het ook de basis voor het transformatieplan palliatieve zorg in het kader van het Integraal Zorgakkoord (IZA).
Wat is IZA?
In het najaar van 2022 is het IZA ondertekend door partijen uit zorg, ondersteuning en welzijn. Samen werken deze partijen toe naar passende zorg en ondersteuning, samen met de patiënt, op de juiste plek en met de nadruk op gezondheid.
IZA bevat afspraken om de zorg goed, betaalbaar en toegankelijk te houden. Dat vraagt om samenwerking in de regio, met andere domeinen én met patiënten en burgers. Het vergt ook de nodige veranderingen, zoals een andere inzet van financiële middelen. Een groot deel van de activiteiten kan binnen de reguliere contractafspraken vormgegeven worden, maar bij sommige activiteiten of transformaties kan dat niet of niet snel genoeg. Dan kun je een transformatieplan indienen bij de zorgverzekeraar. In Eemland is dit onder gebracht onder Samen Sterker Eemland (SSE)
IZA transformatieplannen
Het traject van het transformatieplan kent twee fasen. In de eerste fase gaat het om een voorstel voor een impactvolle transformatie waar een zogenaamde snelle toets op volgt. Als deze is goedgekeurd, kan een partij aan de slag met het uitwerken van een volledig transformatieplan om die vervolgens voor te leggen ter beoordeling. Het transformatieplan dat in de tweede fase positief is beoordeeld, is goedgekeurd en kan worden uitgevoerd.
Het IZA-plan palliatieve zorg in Midden-Nederland
Om de transformatieplannen te realiseren, is het van belang dat de zorg- en samenwerkingsafspraken tussen organisaties verankerd worden in het definitieve plan. UNICUM zal een programmamanager werven om het traject in goede banen te leiden. In Eemland worden afspraken gemaakt over samenwerking tussen SSE en ons netwerk NPZE.
Het plan zal worden geschreven op basis van de vier kernelementen van het Kwaliteitskader palliatieve zorg:
• Markering
• Proactieve zorgplanning (In Eemland al in implementatiefase)
• Transmurale coördinatie en continuïteit van zorg
• Ondersteuning bij complexe casuïstiek
Bij vragen neem contact op met Willemien Schep