Palliatieve zorg voor mensen met een migratieachtergrond

Nieuws NPZ Eemland 11 december 2023

Ik heb een dokter in Marokko

Op 3 oktober was er in het Hart van Vathorst een bijeenkomst voor zorgverleners en vrijwilligers in de palliatieve zorg. De film ‘ik heb een dokter in Marokko’ werd vertoond. Ook de makers van deze film waren aanwezig, Nelleke Dinnissen, Paul van Laere en Saida Aoulad Baktit.

image-asset.jpg

De documentaire vertelt het verhaal van een huisarts, een Marokkaanse patiënt en zijn mantelzorgers. Het doel van deze film is om mensen die in de zorg werken een verrijkend beeld te geven van een andere beleving en verwachting van zorg. 

Meer informatie is te vinden op: Dokter in Marokko.

Cafe doodgewoon: PZ voor mensen met een migratie-achtergrond

1 november was de informatiebijeenkomst in Café Doodgewoon in Soest, georganiseerd door Stichting ELZIS (Eerste Lijn Zorg in Soest). Aydan Kumcu, huisarts in opleiding, sprak over het thema “Palliatieve zorg voor mensen met een migratieachtergrond”. Het was een leerzaam en interessant gesprek.

De kernboodschappen over het thema zijn: oog hebben voor het belang van de familie, tactvol communiceren, oppassen voor vooroordelen en letten op eigen grenzen als zorgverlener. Doelgroep was vooral inwoners van Soest met een andere culturele achtergrond. Hoe lastig het is om deze doelgroep te bereiken, bleek ook deze keer. Er was een klein aantal mensen uit deze doelgroep en verder voornamelijk zorgverleners. Al met al een geslaagde bijeenkomst.

cafe-doodgewoon.jpg

Praatkaarten en voorlichtingsfilmpjes van Pharos

Een van de hulpmiddelen om het gesprek aan te gaan met mensen met een migratieachtergrond, zijn de Praatkaarten van Pharos. Pharos heeft drie informatiekaarten gemaakt  over wat er gebeurt als iemand doodgaat.

  • Wat gebeurt er als iemand doodgaat
  • Het geven van een medicijn waardoor iemand zijn klachten niet meer voelt
  • Vragen over leven en dood als je niet meer beter wordt

De informatie is in duidelijke, eenvoudige taal. De kaarten zijn daarom ook geschikt om te gebruiken met mensen die laaggeletterd zijn. 

Klik op de onderstaande link:
Informatiekaarten over palliatieve zorg - Pharos

praatkaarten.jpg

Pharos heeft ook filmpjes in vier talen over zorg aan het levenseinde (Papiaments, Kantonees (met ondertitels in het Mandarijn), Turks en Marokkaans-Arabisch). Via de volgende link zijn deze filmpjes te vinden: https://ingesprek.pharos.nl

Contact en nieuwsbrief