Het leven gaat door, ook als je ongeneeslijk ziek bent

Nieuws NPZ Eemland 11 september 2023

Het leven gaat door, ook als je geconfronteerd wordt met een ongeneeslijke ziekte of kwetsbare gezondheid. Dat klinkt misschien raar, want als je te horen krijgt dat je niet meer beter wordt, staat de wereld stil. Het is een heftige mededeling, die veel emoties oproept, zoals angst, verdriet en onzekerheid. Het is heel normaal dat je je zorgen maakt over de toekomst. Wat gaat er allemaal veranderen in je leven? En hoeveel tijd heb je nog?

Bekijk het nieuwe magazine hier

Een ongeneeslijke ziekte betekent niet meteen het einde van je leven. Dat kan nog weken, maanden en soms zelfs jaren duren. Maar het is wel het begin van een nieuwe levensfase, waarin van alles gaat verschuiven. In deze levensfase kan palliatieve zorg veel voor je doen. Daarover lees je meer in het nieuwe Pal voor u-magazine Het leven gaat door:

‘Dat iemand niet meer beter wordt, wil niet zeggen dat we als dokter niets meer kunnen doen’

Mirjam Willemsen is huisarts en heeft al jaren uitgezaaide longkanker. Hoewel de ziekte veel impact heeft, gaat haar leven en haar werk als huisarts gewoon door. “Meedenken en uitleg geven zodat mensen bewuste keuzes kunnen maken en in regie blijven, vind ik een belangrijk stuk palliatieve zorg.”

Levenslessen van Diederik Gommers:

“Gesprekken over de laatste levensfase zijn nooit af”, zegt de bekendste Intensivist van Nederland. Hij deelt zijn belangrijkste inzichten, want in de praktijk blijkt dat grenzen verschuiven en je mening altijd kan veranderen. Ook die van hemzelf!

Zoveel mogelijk genieten van de laatste levensfase

Hoe kun je de regie over je leven behouden en zoveel mogelijk blijven genieten van de dingen die belangrijk voor je zijn? Ervaringsdeskundige en theoloog Wim Jansen en hoogleraar Geriatrie Marcel Olde Rikkert geven advies.

Wensen en grenzen van de behandeling aangeven

Een palliatieve behandeling is er op gericht om je je beter te laten voelen, zodat je minder last hebt van klachten. Hoe beter je weet wat je wensen en grenzen zijn, hoe beter je keuzes kunt maken bij de behandeling.

“Ik vind bonustijd een rotwoord”

Toen Tessa de diagnose baarmoederkanker kreeg, hing ze niet aan het leven. Inmiddels zit ze in de palliatieve fase en doet ze dat wel. Heel dubbel, vindt ze zelf. “Wat nou bonustijd?
Het merendeel van mijn toekomstdromen zal niet uitkomen.”

Over Pal voor u

Pal voor u geeft voorlichting over palliatieve zorg, de zorg voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun naasten. Themanummer Het leven gaat door is het nieuwste magazine dat tot stand is gekomen dankzij en in samenwerking met Palliatieve Zorg Nederland (PZNL). Deze uitgave is bovendien mede mogelijk gemaakt door ZonMw, VPTZ Nederland, Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg en Vereniging leven met dood.

Pal voor u, over palliatieve zorg, is een uitgave van Zezz. De regionale Netwerken Palliatieve Zorg zijn mede-initiatiefnemer van Pal voor u en verspreiden de Pal voor u-uitgaven in de regio.

 

Cover-Pal-voor-u-Het-leven-gaat-door.jpg

Contact en nieuwsbrief