Proactieve Zorgplanning
Proactieve zorgplanning in Bunschoten: “Je kent en vertrouwt elkaar. Dat helpt enorm.”
Zorg- en Wooncentrum De Haven in Bunschoten biedt in kleine woonzorggroepen zorg aan 200 ouderen en daarnaast krijgen bijna 250 ouderen in het dorp thuiszorg. Met alle ouderen worden gesprekken gevoerd over hun wensen en grenzen voor de allerlaatste levensfase. Heleen Dixon, manager extramurale zorg en casemanager dementie bij De Haven: “Het is belangrijk om deze onderwerpen op tijd aan te kaarten. Niet pas als het al bijna te laat is. Zo kunnen mensen er rustig over nadenken en dit bespreken met hun naasten. De wijkverpleging heeft hierin een rol, net als de casemanager en de huisarts.
Duidelijke afspraken
Vanuit De Haven is Heleen betrokken bij het thema Proactieve zorgplanning van Samen Sterker Eemland. Huisartsen, verpleeg- en verzorgingshuizen en het ziekenhuis maken binnen dit project met elkaar werkafspraken over wie welk gesprek voert, wie de gegevens opslaat én hoe deze gegevens worden uitgewisseld. “Vanaf de start van het project werken we al volgens de nieuwe werkafspraken”, vertelt Heleen, “net als de huisartsen en de wijkverpleging. Wat enorm helpt is dat huisartsen nu consulttijd kunnen schrijven, waardoor ze meer ruimte hebben om die gesprekken te voeren. Ik zie dat dit ook veel meer gebeurt.“
Alvast aan het denken zetten
De huisarts is in de wijk in de lead rondom proactieve zorgplanning, zo voert hij het uiteindelijke gesprek en legt alle gegevens vast in het patiëntdossier. Tegelijkertijd heeft de wijkverpleging een belangrijke signalerende rol, zegt Heleen. “Als ik als casemanager dementie bij een cliënt thuiskom, dan stel ik al snel vragen over de toekomst. ‘Wat zijn nog uw wensen?’, ‘Wat zou u wel of niet meer willen? En wat wilt u als er thuis iets gebeurt?’ Met deze vragen zet ik de mensen alvast aan het denken. Zodat ze later met de huisarts de wensen vast kunnen leggen. En komen de mensen bij ons in huis wonen, dan is het vanuit de wijk al in gang gezet.”
Op het moment dat mensen bij De Haven in huis komen wonen, bereiden de casemanagers of zorgbemiddelaars tijdens het intakegesprek de mensen ook al voor op het gesprek met de arts over hun wensen. “Want anders vallen de vragen tijdens zo’n gesprek misschien wel rauw op het dak. Ik hoor terug dat mensen het fijn vinden dat ze de ruimte en tijd krijgen om rustig over hun wensen na te denken. Dit wordt heel erg gewaardeerd. Het is toch een proces.”
Je kent en vertrouwt elkaar
De Haven is in 20 jaar tijd uitgegroeid van een bejaardenhuis naar een verpleeghuis met een eigen behandelteam. Ook de zorg voor de mensen in de wijk is vertienvoudigd. Ondanks dat De Haven zo gegroeid is, zijn de lijnen tussen alle zorgverleners kort. Eén van de succesfactoren, aldus Heleen. “Al die tijd hebben we met elkaar de lijnen heel kort kunnen houden en juist daardoor kun je heel snel dingen met elkaar bespreken. Het scheelt natuurlijk dat het een overzichtelijk dorp is: er zijn hier drie organisaties die wijkverpleging leveren en drie huisartsenpraktijken. En veel medewerkers van De Haven werken hier al jaren. Maar liefst 70 procent van onze medewerkers woont in het dorp. Je kent elkaar, je vertrouwt elkaar. Dat helpt enorm. Die korte lijnen dragen ook bij aan het werkplezier van de medewerkers. Dat je even met een collega kunt overleggen en weet dat je er niet alleen voor staat.”
Regel dingen op tijd
De Haven is recent gestart met de campagne ‘Aan het roer’, waarbij bewoners worden gestimuleerd hun leven zo in te richten dat ze zichzelf zoveel mogelijk kunnen redden, met hulp van de omgeving, en als het echt niet meer kan met hulp van De Haven. “Mensen zijn zo minder afhankelijk van zorgverleners” legt Heleen uit, “Want er komt in de zorg een moment dat er niet genoeg zorgverleners meer zijn. En om ervoor te zorgen dat er genoeg zorg blijft voor de kwetsbare en complexe zorgvragen, is het belangrijk dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig blijven. Het gaat over regie pakken over je eigen leven. Vanuit ‘Aan het roer’ stellen we vragen als “Wat zou u graag zelf nog willen doen? Wat is voor u belangrijk? Hoe was u gewend uw dag vorm te geven? Ook het bespreken van de laatste levensfase hoort hierbij.”
Ken je grenzen
De Haven heeft niet de ambitie om buiten de dorpsgrenzen te gaan werken. “Ken je grenzen” zegt Heleen, “dat helpt ons in ieder geval erg. Want op het moment dat wij buiten het dorp gaan werken, dan kennen we de lijnen niet, en juist daarom werkt het hier zo goed. We werken in Bunschoten en daar houden we het bij, heel overzichtelijk.”
Proactieve zorgplanning wordt door Netwerk Palliatieve Zorg Eemland verder geïmplementeerd in de regio.
Contactpersoon is Willemien Schep