'Het koppelbed', van grote toegevoegde waarde

Nieuws NPZ Palliatieve Zorg Achterhoek, Oost-Achterhoek, West-Achterhoek en regio Zutphen 17 november 2023

Het koppelbed bestaat al sinds een jaar of vijf, een bed met een speciaal bedframe waarop een matras ligt die naadloos aansluit op bijvoorbeeld een bed in de thuissituatie of een hoog-laagbed. Normaliter zit er altijd een opening tussen de matrassen als je twee bedden tegen elkaar aan schuift maar het matras van het koppelbed heeft een verbreding zodat de matrassen naadloos op elkaar aansluiten.

Verschillende ziekenhuizen, zoals ook het Slingeland ziekenhuis, maar ook verpleeghuizen en hospices hebben de beschikking over deze koppelbedden, veelal geschonken door stichtingen zoals bijvoorbeeld Roparun of Swim to Fight Cancer. Binnen de wijkverpleging zijn de koppelbedden te leen vanuit Vegro, 1 van de landelijke thuiszorgwinkels waar tal van hulpmiddelen verkrijgbaar zijn.

Een koppelbed kan ingezet worden tijdens de laatste levensfase maar ook bij mensen die langdurig ziek zijn. Mensen kunnen letterlijk elkaars warmte voelen, geliefden kunnen intiem samen zijn, kinderen dichtbij hun ouders of ouders dichtbij hun kind zijn.

Als wijkverpleegkundige heb ik onlangs een koppelbed ingezet bij een gezin waarvan de 54 jarige echtgenoot/vader ernstig ziek was. Het was al gauw zichtbaar dat het een warm gezin was. Achteraf een goede keus want er is veel gebruik van gemaakt. Echtgenote en kinderen gevraagd om een persoonlijke reactie;

“Het was heel erg fijn om dicht bij mijn man en vader te kunnen zijn, ‘t nodigt uit en creĆ«ert minder afstand om elkaar aan te raken en te knuffelen op een hele ontspannen manier. Het bed is niet alleen door ons gebruikt maar zelfs door vrienden en buren. We kunnen zelfs zeggen dat het een positieve bijdrage heeft gehad en nog heeft bij de verwerking van het verlies”

Afbeelding2.png

 

Contact