“De aanraking zegt soms nog meer dan woorden”

Nieuws NPZ Palliatieve Zorg Achterhoek, Oost-Achterhoek, West-Achterhoek en regio Zutphen 04 maart 2024

Ineke werkt als verzorgende-IG in het psychogeriatrische wijkteam van Buurtzorg in Warnsveld. Daarbij is ze invalkracht in hospice het Buurtzorghuis. Ineke is pedicure en reflexoloog en volgt momenteel de opleiding tot verpleegkundige.

‘Onze voeten zijn zo ontzettend belangrijk’, zegt Ineke. ‘Ze worden vaak, verstopt in sokken en schoenen, vergeten. Maar het zijn wel onze voeten die ons voortbewegen, ons staande en in balans houden en ons dragen. En met het laten zien van onze voeten geven we onszelf een beetje bloot.’

Door de  voeten de gehele mens in beeld
Ineke vertelt, dat ze aan voeten veel meer kan zien en kan voelen dan alleen een eeltknobbel of een ingegroeide nagel. Want bij die laatste knelt er vaak meer. ‘Te veel eeltvorming kan te maken hebben met zelfbescherming. Zo komt door de voeten de gehele mens in beeld. Het belangrijkste is de echte aanwezigheid, oprechte aandacht bij de cliënt, bij het been, tijdens het uittrekken van de steunkous. Het aandoen van de sokken. Even de voet tien tellen vasthouden. Die aanraking, het maken van contact, is zó belangrijk. Dat kost geen tijd, dat gééft tijd én vertrouwen’, zegt Ineke.


Ontspannende energie door voetmassage
Tijdens haar werk in het hospice geeft ze vaak voetmassages. Een voetmassage met een fijne olie geeft rust en warmte en maakt dat ontspannende energie vrij kan komen. Het denken gaat over in voelen. Dat kan een aanzet zijn tot gesprek, maar het kan ook juist de stilte zijn die helend is. Zo ook handmassages. Voor naasten voelt het geven van een handmassage vaak net iets prettiger dan een voetmassage. Ook dan is de aandacht waarmee gemasseerd wordt het allerbelangrijkste. De aanraking zegt zoveel, soms nog meer dan woorden.

‘Het komt in de wijkzorg ook voor dat er helemaal niet gepraat wordt’, geef Ineke aan. Omdat dat nooit geleerd is, het niet de gewoonte was of omdat de woorden er niet meer zijn. Vader was toch al nooit zo’n prater, zei een dochter pas nog. En ook dat is goed.’

Ineke-Hietbrink.png


 

Contact