Congres “Goed gaon” Passende zorg in de laatste levensjaren

Nieuws NPZ Palliatieve Zorg Achterhoek, Oost-Achterhoek, West-Achterhoek en regio Zutphen 08 april 2024

Op donderdag 21 maart 2024 organiseerden Netwerk Ouderen en Veerkracht Achterhoek (NOVA) en Netwerk Palliatieve Zorg Achterhoek (NPZ)] het congres “Goed gaon”, Passende zorg in de laatste levensjaren. 

300 (zorg)professionals
Op het DRU Industriepark in Ulft ontmoetten 300 professionals elkaar. Allen betrokken bij het verlenen van zorg in de laatste levensjaren in de thuissituatie, het ziekenhuis of zorgcentra in de Achterhoek. Onder andere (gespecialiseerde) verpleegkundigen, verzorgenden, huisartsen, medisch specialisten en paramedici, namen deel om kennis te vergaren, ervaringen te delen en samen te werken aan het verbeteren van de zorgpraktijk voor patiënten in de laatste levensjaren in de Achterhoek. De dagvoorzitter was Mariëlle Smeets, internist/oncoloog bij Streekziekenhuis Koningin Beatrix en medisch consulent palliatieve zorg.

Programma
Het congres startte vanuit het perspectief van de patiënt. Vervolgens waren er twee rondes met boeiende onderwerpen naar keuze, met tussentijds een gezamenlijke maaltijd. Deskundige (zorg)professionals uit de regio, waaronder medisch en verpleegkundig specialisten, deelden hun expertise.

In twee rondes konden de professionals verschillende sessies volgen met de titels:
●    “Met samenwerken kom je verder; in gesprek over hoe we elkaar vinden” (Ronde 1)
●    “Vergroot je kennis; praktijkvoorbeelden uit de regio” (Ronde 2)


Terugblik
Wat een inspirerende dag was het op het "Goed gaon" congres over Passende zorg in de laatste levensjaren op het DRU Industriepark Ulft! Met dank aan alle 300 (zorg)professionals die hebben deelgenomen en bijgedragen aan waardevolle discussies en kennisuitwisseling. Naast de boeiende sessies werden indrukwekkende patiëntverhalen voorgedragen door Leonie Wolters-Bruil (verpleegkundig specialist palliatieve zorg Slingeland Ziekenhuis) en Henk-Jan Besselink (huisarts en kaderarts palliatieve zorg). Deze verhalen werden afgewisseld met prachtig pianospel door Claire van Bijleveld waarbij opviel dat het muisstil was in de zaal.

Bovendien waren we vereerd met de aanwezigheid van de bekende Achterhoekse columnist en presentator Frans Miggelbrink. Hij ging in gesprek met de dagvoorzitter, Mariëlle Smeets samen met Otwin van Dijk (bestuurder Slingeland Ziekenhuis), Richard Linders (huisarts en medisch bestuurder HOZIJ) en Mieke Zemmelink (bestuurder Azora). Frans sloot de dag af met zijn eigen column over deze bijzondere dag. Klik hier om de column te lezen.

Een uitgebreide terugblik over de dag is te zien en te horen via RTV Slingeland: https://lnkd.in/efrRTBXB? en REGIO8: https://lnkd.in/eD36bbHv Het Balrijk 21/3, vanaf 47:25 minuten. 

Het was een prachtige dag waarbij we de nadruk legden op samenwerken en blijven leren om de zorg in de laatste levensjaren verder te verbeteren!

Foto_afsluiting_website.jpg
Klik op de foto om deze te vergroten

Het congres werd mede mogelijk gemaakt door ZonMw.
 

Contact