Campagne “Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld” van start

Nieuws NPZ Palliatieve Zorg Achterhoek, Oost-Achterhoek, West-Achterhoek en regio Zutphen 07 april 2023

De mens achter de ziekte is nooit uitbehandeld
De vaststelling dat mensen ongeneeslijk ziek zijn is voor hen een grote, persoonlijke ramp. In het gesprek met de arts in het ziekenhuis valt dan veelal, de term ‘uitbehandeld’. Bij patiënten roept dit associaties op met opgegeven worden en geen zorg of hulp meer krijgen. De mogelijkheden om de ziekte te genezen kunnen uitgeput zijn, maar de mens achter de ziekte is nooit uitbehandeld. Ook in deze fase zijn er allerlei vormen van hulp en ondersteuning mogelijk.

Waarom een campagne?
“Mensen die ongeneeslijk ziek zijn, hebben in beperkte mate toegang tot de palliatieve behandelingen die wél beschikbaar zijn”, zegt Saskia Teunissen, bestuurder van Palliatieve Zorg Nederland (PZNL). “Voor zorgverleners is het niet vanzelfsprekend om die mogelijkheden onder de aandacht te brengen.” Toegang tot palliatieve zorg begint met het gebruik van de juiste woorden. Een woord als ‘uitbehandeld’ blokkeert die toegang. Daarom is PZNL de campagne ‘Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld’ gestart. Wij vanuit het Netwerk Palliatieve Zorg Achterhoek en regio Zutphen, ondersteunen deze campagne van harte.

Fotografe Dana Lixenberg
Om alle palliatieve behandelingen die mogelijk zijn onder de aandacht te brengen, ondersteunen we vanuit Netwerken Palliatieve Zorg Achterhoek en regio Zutphen de campagne ‘Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld’. Op de afbeeldingen die bij de campagne horen – zes patiënten die gefotografeerd zijn door de internationaal vermaarde fotografe Dana Lixenberg – wordt daarom verwezen naar de website www.overpalliatievezorg.nl. Op de website is informatie te vinden over tal van palliatieve behandelingen. Van behandelingen die patiënten helpen om te gaan met hun ziekte tot behandelingen die hun kwaliteit van leven kunnen verhogen.

Palliatieve zorg ook in Achterhoek en regio Zutphen
Ook als men in de Achterhoek of regio Zutphen woont, zijn er veel mogelijkheden van ondersteuning in de laatste levensfase. De huisarts of de medewerkers van de thuiszorg zijn hiervan goed op de hoogte. Ook is het bijvoorbeeld mogelijk vrijwilligers in te zetten die in de laatste maanden bij patiënten thuis kunnen bijdragen aan een betere kwaliteit van leven. Een andere mogelijkheid in deze regio is het inschakelen van hulp bij zingevingsvragen door een geestelijk verzorger.

Kwaliteit van leven
Goede begeleiding in de palliatieve fase kan veel betekenen voor ongeneeslijk zieke mensen en hun naasten. Zij ervaren doorgaans een betere kwaliteit van leven, hebben minder last van depressieve gedachten en krijgen minder niet-passende zorg (minder ongewenste ziekenhuisopnames, vaker sprake van overlijden op de plek van voorkeur). Voor patiënten is het goed om te weten dat palliatieve zorg hen dergelijke voordelen kan bieden. Een open gesprek over de mogelijkheden in de laatste levensfase kan daaraan bijdragen. Een woord als ‘Uitbehandeld’ blokkeert dat open gesprek.


Ongeneeslijk,-niet-uitbehandeld.jpg


 

Contact