Verkenner meten en monitoren

Probleemstelling

De netwerken palliatieve zorg binnen ons consortium hebben aangegeven dat zij graag inzicht willen krijgen in gevolgen van het inzetten van bepaalde interventies / activiteiten. In enkele netwerken is ook genoemd dat er mogelijk lokaal / regionaal databases beschikbaar zijn waar gebruik van gemaakt zou kunnen worden bij evaluatie van activiteiten. Het is echter nog onduidelijk welke vragen er precies leven en wat precies de status, beschikbaarheid en inhoud van lokale bronnen is. Een aantal vragen zijn mogelijk beter te beantwoorden met kwalitatieve methoden (bijvoorbeeld interviews met patiĆ«nten om te vragen hoe zij de zorg ervaren hebben en wat er beter kan), en andere juist met kwantitatieve methoden (bijvoorbeeld hoeveel patiĆ«nten in de laatste week van hun leven nog opgenomen werden in het ziekenhuis). Tegelijk is het zaak om dingen niet dubbel te doen, dus duidelijkheid over en afstemming met de landelijke plannen is van belang.

Vraagstellingen

  • Wat zijn specifieke behoeften die in ons consortium leven ten aanzien van meten en monitoren?
  • Hoe verhouden deze behoeften zich tot de indicatoren set die landelijk wordt ontwikkeld (waar zit overlap, wat liggen aanvullende vragen)?
  • Wat gaat landelijk / nationaal gezien door PZNL gemeten en gemonitord worden?
  • Zijn er regionale data beschikbaar via bv de ROS’en en andere organisaties die ons kunnen helpen om in ons Consortium (gevolgen van) activiteiten te meten en te monitoren?
  • Waar zit overlap en wat is aanvullend nodig om inzicht te krijgen in effecten op netwerk – en consortiumniveau?
  • Welke methoden (o.a. kwalitatief en kwantitatief) en infrastructuur (plan van aanpak) zijn passend om de benodigde aanvullende informatie te verkrijgen en gebruiken?

Resultaten

Deze verkenning is inmiddels afgerond. Hieruit bleek dat men het lastig vindt om concreet te maken welke activiteiten en interventies men zou willen evalueren en hoe ze te evalueren. Daarnaast is er wel een duidelijke behoefte aan ondersteuning hierin. Daarom hebben we besloten om een toegankelijk, praktijkgericht Draaiboek evalueren van activiteiten binnen de palliatieve zorg te ontwikkelen. Hieronder vind u het eindrapport, het draaiboek en bijbehorende stukken.

Het eindrapport:

Het draaiboek:

 

 

Contact