ZonMw Parel voor advance care planning bij mensen met een verstandelijke beperking

Nieuws Consortium Noord-Holland en Flevoland 05 juni 2021

Van alle projecten die ZonMw financiert, valt een aantal extra op. Dit zijn de Parelprojecten van ZonMw.

Op 2 juni 2021 ontving een projectgroep die een programma ontwikkelde rond advance care planning (ACP) voor mensen met een verstandelijke beperking een ZonMw Parel. Palliatieve zorg voor deze cliƫnten is chronische zorg, waarbij niet altijd duidelijk is wanneer de palliatieve fase begint. Tijdig bespreken wat je in acute situaties doet, geeft rust en vertrouwen.

Onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidzorg (Nivel), en Koraal, een organisatie voor mensen met ernstige (verstandelijke) beperkingen, ontwikkelden 10 competenties die belangrijk zijn voor ACP in de palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Samen met cliƫnten, naasten en zorgverleners zijn de competenties verwerkt in een ACP-programma. Dit bestaat uit een training voor zorgverleners, informatiemateriaal over ACP en een follow-upgesprek over de toepassing in het zorgproces. Het programma is ontworpen voor multidisciplinaire teams die palliatieve zorg bieden, maar is ook geschikt voor onderwijsinstellingen. De training wordt gegeven door 2 artsen voor verstandelijk gehandicapten.

Bekijk hier de video waarin de onderzoekers meer vertellen over het ACP-programma, en mensen met een verstandelijke beperking en hun naasten aan het woord komen over het belang hiervan.

Lees hier meer op de website van ZonMw.

Contact