Dood gaan we allemaal

Nieuws Consortium Noord-Holland en Flevoland 08 juli 2022

Dat is de naam van een podcast reeks waarin Cora Postema (lid van onze adviesraad) in gesprek gaat met mensen over leven en dood. Er zijn inmiddels 4 afleveringen verschenen in deze podcast reeks, en er volgen er meer! Gesprekken worden wekelijks toegevoegd.

Volg hier linkjes naar de eerste vier afleveringen:

  • aflevering 1: In deze eerste podcast zijn Cora en AnneMarie in gesprek over het ontstaan ervan, de naam ‘Dood gaan we allemaal’ en hoe ze zichzelf tot de dood verhouden. Ze spreken over het overlijden van hun vaders en ze vragen zich van alles af. “Is er leven na de dood?”
  • aflevering 2: Nicky Hazewinkel heeft als gepensioneerde psychiater allerlei gedachten over de manier waarop we dood gaan. In het gesprek gaat het over de behoefte om de eigen regie te hebben. Zowel over het leven als over het einde.
  • aflevering 3: In deze aflevering is Cora in gesprek met haar gehandicapte partner die in 2009 na een hersenstaminfarct voor de hemelpoort is weggesleept. Cora was toen 50- en Wim 54 jaar. Ze hebben het over de in Wim’s ogen ‘overdreven’ zorg van professionals en zijn behoefte om op zijn eigen manier samen met Cora te leven. Wim verkiest kwaliteit van leven boven kwantiteit.
  • aflevering 4: RiĆ«tte is verpleegkundig specialist in het Groene Hart ziekenhuis en vertelt over de manier waarop ze de laatste weken voor het overlijden thuis voor haar moeder heeft gezorgd, samen met haar broers en zussen. Ze vertelt wat ze zoal met elkaar bespraken in die tijd en de steun die ze vonden in het geloof. Die gesprekken hebben de relaties verstevigd en verdiept. Door haar werk met verpleegkundigen in Suriname ziet ze hoe er daar met lijden en sterven wordt omgegaan. “Daar sterven mensen gewoon eerder omdat er minder kan. Dat geeft ook rust.” 
Contact